gedza_maksaZAVRŠEN 24. MEMORIJAL “LJUBOMIR IVANOVIĆ GEDŽA”

Maksimović od zlata

 

Spuštena je zavesa na 24. Memorijalni seniorski turnir “Ljubomir Ivanović – Gedža”, u grčko rimskom stilu. U hali Šumice okupilo se 83 rvača iz 15 zemalja a za najboljeg rvača proglašen je, jednoglasno, Aleksandar Maksimović, član RK Partizan, u kategoriji do 66 kilograma dok je nacionalni tim Srbije najbolja ekipa. Za najboljeg trenera proglašen je Milorad Dokmanac, inače selektor Rvačkog saveza Srbije, dok je za najboljeg sudiju izglasan Milorad Vukić.

U ekipnom plasmanu Srbija je imala 65 bodova, druga je bila Hrvatska (64) a treća Rusija (54 poena). Odličja za Srbiju osvojili su Kristijan Fris (do 60 kg), Aleksandar Maksimović (do 66 kg) i Radomir Petković (do 120 kg), dok su u borbi za treće mesto rvali Mario i Danijel Štefanek, Petar Balo i Goran Bojanić koji su u borbama za bronzanu medalju izgubili.

Prvo odličje Srbiji je doneo Kristijan Fris u kategoriji do 60 kilograma, iako je njegova takmičarska težina do 55 kilograma. Lako je i superiorno došao do trijumfa nad Rusom Kalikovim. Na scenu je nastupio dvostruki juniorski šampion Evrope I juniorski vicešampion sveta Maksimovića koji se sastao sa Pentorega, finalista prošlogodišnjih Mediteranskim igrama. U meču u Italiji na MI je slavio Grk a sada se Maksimović bez ikakvog problema osvetio.

Povezana vest:  MEDITERANSKE IGRE 2013, Kristijan Fris osvojio bronzu u Mersinu

Poslednji nastup, u kategoriji do 120 kilograma, koji se čekao, bio je duel Radomira Petkovića, srpskog kolosa i Grka Papadopulosa. Srpski i grčki teškaši vodili su borbu u tri teške, rovovske runde. Razume se, odlučujuća deonica meča, treća runda, pripala je članu beogradskog Partizana.

gedza_frisSolidna organizacija u hali Šumice kao i dobro rvanje boraca, s obzirom da su sada svi rvači u fazi priprema za evropsko prvenstvo koje je zakazano u aprilu u glavnom gradu Azerbejdžana – Bakuu publika je znala da nagradi aplauzom. Domaćin, RK Partizan, se potrudio da sve maksimalno funkcioniše. Ipak, ostaje žal što više gledalaca nije bilo na tribinama već nekih 400 – 500.

Ipak, za Srbiju su pored Frisa, Maksimovića i Petkovića rvali braća Danijel i Mario Štefanek, Petar Balo i Goran Bojanić koji su izgubili u repasažu ali pored pomenutih sedmoro takmičara još devetorica rvača Srbije koji su izgubili u prvom kolu a to su: Kristijan Gazdag (do 55 kg), Marko Devčić, Milan Todorović i Slaven Dokmanac (do 74 kg), Dragutin Dukić i Goran Bulatović (do 84 kg), Svetislav Jakovljević i Bin Roland (do 96 kg) i Vukašin Pejović (do 120 kg). mora da se napomene da Goran Bulatović nije ni rvao jer se do skora takmičio za Crnu Goru a sada se vratio da se takmiči za Srbiju. Naime, Bulatović je bio jedan od najboljih rvača DZ SCG ali zbog neiteresovanja za njega morao je da se dokaće u drugom dresu, morao je da rve za Crnu Goru a najbolji je rvač Srbije u kategoriji do 84 kilograma.

Povezana vest:  KVALIFIKACIJE ZA OI U FINSKOJ, Davor Štefanek ipak rve u Finskoj

 

Makimović: Osvetio sam se!

Pred finalni meč sa Grkom Gievkgkny Penotretom Aleksandar Veliki Maksimović je bio optimist i bio je kratak:

-Želim da pobedim Grka i da mu se osvetim za poraz sa Mediteranskih igara u Peskari.

Posle meča Maksimović je rekao:

Kao što sam i rekao pobedio sam Grka. Dobro sam radio u pripremnom period i dosta sam napredovao. U Peskari na Igrama sam izgubio od njega i to mi je bila velika škola. Još delujem kruto od priprema ali sam siguran da će se sve promeniti do evropskog prvenstva u Bakuu i da ću na Šampionatu Starog kontineta osvojiti medalju.

Povezana vest:  Davor Štefanek: Neću rvati na Gedži, spremam se za EP

 

gedza_zugajHrvati i Slovenci za repsekt

Mora se naglasiti da su rvači Hrvatske i Slovenije dosta napredovali, čak i više nego prošle i pretpošle godine.

Tako su se na “Gedži” iz Slovenije pojavila trojica rvača a dvojica su završila u finalu i obojica bili drugi. Hrvati su se na pobedničko postolje peli šest puta a doputovali su sa osmoro rvača dok se moraju izdvojiti braća Žugaj Neven i Nenad, kao i Sokol i Starčević.

 

PLASMAN

Kategorija do 55 kg: 1. Lizatović (Hrvatska), 2. Parfeno (Rusija), 3. Roningen (Norveška), Telvin (SAD). Do 60 kg: FRIS (Srbija), Kalikov (Rusija), Berg (Norveška), Sokol (Hrvatska). Do 66 kg: MAKSIMOVIĆ (Srbija), Pentoreg (Grčka), Pasos (Portugalija), Zoina (Rusija). do 74 kg: Starčević (Hrvatska), Kuhar (Slovenija), Nev. Žugaj (Hrvatska), Mihajlovski (Rusija). Do 84 kg: Nen. Žugaj (Hrvatska), Šernek (Slovenija), Stojadinov (Rusija), Mihalik (Slovačka). Do 96: Tounisidis (Grčka), Nemet (Mađarska), Košesku (Slovačka), Rizmaier (Mađarska). Do 120 kg: PETKOVIĆ (Srbija), Papadopulos (Grčka), Rup (SAD) i Đok (Hrvatska).