momir_petkovic_aerodrom_2012

Momir Petković stigao u Beogradu

 

Prvi trener rvačke reprezentacije Sjedinjenih američkih država (SAD) Momir Petković, inače, olimpijski šampion iz Montreala 1976. godine, doputovao je danas u Beograd, gde će narednih dana posmatrati borbe na Evropskom prvenstvu i biti jedan od glavnih promotora rvačkog sporta u našoj zemlji.

-Drago mi je da sam ponovo u mojoj zemlji. Dobro pratim stanje srpskog rvanja, koje ima lepu persektivu. Očekujem da će neko od naših predstavnika osvojiti medalju. Glavni favoriti iz domaćeg tima za pobedničko postolje su Aleksandar Maksimović i Davor Štefanek – rekao je Petković po dolasku u Beogradu.

Povezana vest:  PRVA RVAČKA LIGA SRBIJE, Počinje borba, Proleter brani titulu, Senta istupa iz Lige?!

Petković smatra da Davor Stefanek ima posebno veliki potencijal, ali iz njemu nepoznatog razloga, na međunarodnoj sceni, ne postiže takve rezultate.

-Srbija ima, pored Maksimovića i Štefaneka, još nekoliko mladih perspektivnih rvača. Pred njima je lepa budućnost, jer se kod nas dobro radi – rekao je Petković.

Slavni srpski rvač je više puta bio domaćin našim najboljim predstavnicima u SAD. U trenažnom kampu u Koloradu, Petković je dve nedelje ugostio srpske rvače, koji su imali prilike da u tom sportskom centru treniraju sa najboljim američkim rvačima.

Povezana vest:  Formiran organizacioni odbor za Svetsko prvenstvo u rvanju za seniore

-Vec 10 godina predvodim američke rvače u grčko rimskom stilu. Imamo dobre uslove za rad, dobro se trenira i interes  Amerikanaca za taj sport stalno raste. Ovaj boravak u Beogradu i rodnoj Subotici nije pao u najboljem trenutku, jer za 10 dana moji američki takmičari u Orlandu imaju kvalifikacioni turniru za Olimpijske igre. Ipak, nisam mogao da odbijem poziv mojih prijatelja iz domovine – rekao je Petković.

Najveći rezultat u karijeri Momir Petković je ostvario na Olimpijskim igrama u Montrealu, odakle se vratio za zlatnom medaljom. Time se Petković uvrstio među šest sportista sa naših prostora, koji su poneli naslov olimpijskog pobednika. Pored Petkovića, tu čast imali su još Branislav Simić (rvanje), Slobodan Kačar (boks), Mirko Nišovic (kajak i kanu), Jasna Šekarić, Goran Maksimović i Aleksandra Ivošev (streljaštvo).

Povezana vest:  EP SRBIJA 2012, Budić izgubio, ali osvojio prve bodove za Srbiju na EP

Zanimljivo je da Momir Petkovic nikada u karijeri nije bio evropski prvak, iako je godinama važio za najboljeg rvača ,,Starog kontinenta“ van SSSR.  U bogatoj karijeri Petković je nosilac četiri medalje sa svetskih prvenstava. Tri puta – 1978, 1979. i 1981. godine bio je  vicešampion, a 1977. godine je bio treći na svetu.