vlademar_stajer_ss 

EP SRBIJA 2012
Ljubiša Peško: Presudilo je iskustvo i tehnika
 
Reprezentativci Srbije u rvanju slobodnim stilom pretrpeli su trećeg dana prvenstva Evrope u Beogradu četiri poraza, ali je i pored toga utisak mnogo povoljniji nego posle serije poraza u prva dva dana.
Član Crvene zvezde Predrag Budić je u kategoriji do 120 kilograma izgubio u prvom kolu od svetskog vicešampiona Turčina Tahe Akgula, međutim, sjajno se borio u prvoj rundi i dobio taj meča sa 3:2. Bili su to, ujedno, prvi bodovi za srpsko rvanje u prva tri dana šampionata Evrope.
Stručni štab srpske reprezentacije je očekivao da će Akgul „povući“ Budića u repesaž, iako je Turčin imao u nastavku teške rivale. To se i dogodilo, Akgul je ušao u finale, i Budić je rvao repesaž sa izuzetno spremnim Nemcem Nikom Matuhinom. U prvoj rundi je poražen sa 5:1 i ponovo je osvojio poen, a drugu je izgubio tehničkim tušem.
-Čestitke Budiću za veliku borbenost. Ostaje žal što je u toku meča obnovio povredu kolena koju vuče skoro mesec dana i nije mogao da pruži maksimum, pogotovo u repesažu – rekao je trener reprezentacije Ljubiša Peško.
-Da je zdrav, uveren sam da bi se nosio sa Nemcem. Rezultat 7:0 u drugoj rundi nije pravi odraz snaga na strunjači, Budić nije bio u podređenom položaju, ali je povreda kolena, koje smo bandažirali da izdrži meč, bila presudan faktor. U svakom slučaju, pružio je maksimum i zaslužuje samo čestitke. Takav je rvački sport, ponekad odučuju i povrede – objasnio je Peško.
Da je prošao, Budiću bi se smešila bronzana medalja, jer je naredni protivnik, Rus Ahmedov, odustao zbog povrede.
Valdemar Štajer, 27. godišnji rvač Novog Sada, počeo je odlično meč u kategoriji do 74 kilograma protiv Moldavca Romana Dermenjija. Rvač iz Moldavije je dobio prvu rundu uz dosta muke sa 4:0, ali je sve rešio u drugoj tehničkim tušem.
-Presudilo je iskustvo i tehnika. Dermenji je posle prve runde “pročitao“ Štajera da je slab u “tehnici mlina“, u zahvatu kada se hvataju ruka i noga. Upozoravali smo našeg rvača na to i pokazalo se da smo bili u pravu – prokomentarisao je Peško.
Dve srpske reprezentativke koje su trećeg dana EP izašle na strunjače u beogradskoj „Areni“ poražene su tehničkim tušem. Anđela Krčmarević (Crvena zvezda) je u kategoriji do 59 kilograma protiv iskusne Švajcarkinje Tokar povredila i bubnu opnu i morala je na pregled. U kategoriji do 67 kilograma Ira Tuba (Beograd) poražena je od Rumunke Natrusnicu.
-Švajcakinja je tehnički potkovanija, iskusnija, ali Krčmarevićeva se nije obrukala. Bila je veoma borbena. Ira Tuba je takođe dala sve od sebe. Ako budemo u njih ulagali, ako prođu kroz dobru školu tehnike, možemo da u dogledno vreme i njih vidimo kako pobeđuju – smatra trener nacionalne reprezentacije.
Poslednjeg dana šampionata Evrope slobodnim stilom u petak 9. marta na strunjače će troje srpskih predstavnika. U kategoriji do 84 kilograma rvaće Dragutin Dukić iz beogradskog Radničkog, kao i dve rvačice Beograda, Ana Tuba (do 63 kg) i Una Svetlana Tuba (do 72 kg).

 

Povezana vest:  SVETSKA RANG LISTA ZA MART 2014, Šestorica rvača Srbije među 20 najboljih na svetu