kzn_martineti (1)

EP SRBIJA 2012

PREDSEDNIKA FILA, RAFAEL MARTINETI, OBRATIO SE NOVINARIMA
Nema promene pravila rvanja

Predsednik Svetske rvačke federacije, Rafael Martineti, posle obratio se novinarima. Na konferenciji za štampu, Martinetija su dočekala mnoga pitanja. Jedno od njih bilo je, da li će biti uvedene neke promene u rvački sport pre Olimpijskih igara u Londonu?
– Pravila se nikako nece izmeniti pre Londona, niti se to ikada radilo. Postoje strogo utvrdjena pravila, koja moraju da se postuju i biće poštovana i na Olimpijskim igrama. Postoji odeljenje u FILA koje se bavi pitanjima da li će biti promena posle Londona. Posle Olimpijskih igara diskutovaće se o tome i samo ukoliko postoji potreba za promenom odredjenih pravila, ona će se eventualno izglasati, u suprotnom se neće menjati – bio je jasan Fafael Martineti.
Da li će možda doći do spajanja odredjenih stilova u rvackom sportu?
– To ne dolazi u obzir. Takodje, razmisljamo o uvodjenju tri nove kategorije za žene, za takmičenje u Rio de Ženeiru.
Koliko se situacija u rvačkom sportu promenila od početka veka?
– Drastično se poboljšala. Pre oko pet godina, postojao je samo jedan ugovor sa televizijskom kućom, samo su dva-tri šampionata imala prenos uživo, dok je na takmicenju u Istambulu, recimo, prisustvovalo čak 20 televizijskih kuća i interesovanje za ovaj sport je drastično naraslo. Takodje, kako bi se grčko-rimski stil načinio primamljivijim za sve mase, razmišljamo o tome da se mečevi u budućnosti možda započinju kontaktom, tj. da se rvači na početku svakog meča već nalaze u na primer, klinč zahvatu, ali ovo ćemo eventualno da razmotrimo tek posle Igara.
Bilo je pitanje i da li će Srbija da dobije organizaciju Svetskog prvenstva, posle Evropskog?
– Sledeći domaćin je Gruzija. Nama je u interesu da svako naredno prvenstvo bude što bolje organizovano – izbegao je odgovor Martineti ali nije odbio Srbiju kao domaćina jednih od narednih svetskih prvenstava.

Povezana vest:  PRIJATELJSKI MEČ, Orlovi danas Amerima

kzn_martineti (2)