mladen_kecman

MLADEN KECMAN DELIĆE PRAVDU NA STRUNjAČI

Najveće priznanje

 

Krajem prošle godine rvačku Srbiju je obradovala vest da je Mladen Kecman položio ispit za olimpijskog sudiju. Samo par meseci kasnije, tačnije poslednje nedelje marta 2012. godine iz FILA je stigla vest da je Kecman u grupi od 39 arbitara, koji su sjajnim suđenjem na EP u Beogradu izborili direktno učešće na Olimpijskim igrama.

– Teže je izboriti vizu među sudijama za OI, nego među rvačima. Pravdu deli samo 36 arbitara – pola u šali, pola uistinu će Mladen Kecman. – Pored nas, biće 10 članova apelacionog žirija.

Povezana vest:  SP ZA VETERANE 2014, Svečano otvoreno Svetsko prvenstvo za veterane

Vi ste među 35 sudija?

– To što ću da delim pravdu na Igrama je najveće priznanje u sportskoj karijeri. Sanjao sam o učešću na OI, nisam u tome uspeo kao takmičar, ali ću sada imati priliku kao sudija da se oprobam. Sreaćan sam što ću biti akter na najvećoj sportskoj priredbi.

Rvanje je naš najtrofejniji olimpijski sport. Mnogo puta su nas rvači obradovali odličjem sa Igara. Ne samo to. Tradicionalno, Srbija je imala odlične sudije. Još od Radovana Jovanovića, preko Branislava Simića, Darka Nišavića i Vojislava Tabačkog. Međutim, od Tabačkog, koji je pre 20-ak godina dobio zvanje olimpijskog sudije, do Mladena – praznina.

Povezana vest:  Međunarodni turnir „Vahbi Emre“ u Istanbulu

– Drago mi je što sam baš ja prekinuo „post“. I verujem da mi ovo neće biti prve i poslednje Olimpijske igre.

U rvanju postoji glavni sudija, sudija na strunjači i treći, koga zovu pomoćni, stranačni ili bodovni. Takođe, na svaki „čelendž“ moguće je pregledati usporeni snimak i promeniti odluku u spornoj situaciji.

– Verovatno će svaka sudijska greška skupo da se plaća. Zato se nadam da neće biti zamerki na moje deljenje pravde – zaključuje Kecman.

Povezana vest:  VEČE EVROPSKIH ŠAMPIONA, Evropa prvo upoznala Partizan