kon za stampu gedzin memorijal 3

„Gedžin memorijal“ 9. februara u Beogradu

 

Jedan od najstarijih rvačkih turnira, 27. „Memorijal Ljubomir Ivbanović – Gedža“ u spomen na velikog trenera i rvačkog radnika održaće se 9. februara u Beogradu u dvorini u Šumicama, saopšteno je na konferenciji za medije u Palati Srbija. Tehnički organizator je Rvački klub Partizan.

Predsenik Organizacionog odbora Predrag Peruničić, državni sekretar za sport u Ministarstvu omladine i sporta Srbije, istakao je da upravo tradicija obavezuje sve sportske radnike, a posebno rvačke, da turnir i ove godine bude organizovan na najvišem nivou:

– Rvanje je naš najtrofejniji olimpijski sprt sa stogodišnjom tradicijom u Srbiji i izuzetnim rezultatima. U uspesima srpskih rvača utkan je rad generacija istaknutih stručnjaka među kojima Ljubomir Ivanović Gedža zauzima posebno mesto kao jedan od najuspešnijih trenera i selektora, sa ogromnim ugledom u svetu. Ministarstvo omladine i sporta podržava organizaciju takmičenja koja kvalitetom i ugledom, pomažu da se o Srbiji više i dalje čuje.

Na sednici Organizacionog odbora održanoj pre konferencije za medije, za predsednika Počasnog odbora izabran je Nebojša Stefanović predsednik Skupštine Srbije, a potpredsednici su Dragan Atanasov pomoćnik ministra omladine i sporta Srbije, Aleksandar Šoštar predsednik Sportskog saveza Srbije, Željko Trajković predsednik Rvačkog saveza Srbije i Ivan Todorov potpredsednik Olimpijskog komiteta Srbije.

Povezana vest:  Lalović: Ovo je veliko priznanje za rvanje, ali i za Srbiju

Među članovima su i ministar omladine i sporta Srbije Alisa Marić, Rade Ivanović i Dragan Ivanović, brat i sin pokojnog Ljubomira Ivanovića Gedže, Milorad Veljović direktor policije, Dragan Vukanić predsednik Opštine Voždovac, Vlade Divac predsednik OKS, Dragan Jovanović predsednik Opštine Topola, Aco Kovačević sekretar za sport i omladinu Beograda i brojni istaknuti rvački radnici, olimpijski i svetski šampioni i stručnjaci.

U Organizacionom komitetu, čije je predsednik Predrag Peruničić, državni sekretar za sport, potpredsednici su Nemanja Radović (Skretarijat za sport i omladinu Beograda), Dragan Stojković (Opština Mladenovac), Ivan Bakić (direktor SC Šumice) i Radosav Marinković (potpredsednik Rvačkog kluba Partizan).

Direktor turnira je Rajko Baltić. Generalni sekretar je Milan Jelić, a izvršni sekretar Slavica Jelić.

Članovi Organizacionog odbora su Zoran Milanović predsednik UO RK Partizan, Radoslav Simić (RTS), Ljubomir Žakula (odnosi sa medijima), Dragan Nikolić (MUP Srbije), Milorad Dokmanac (generalni sekretar RS Srbije), Dušan Vasiljević („Sportski Žurnal“), Dragan Todorović („Politika“), Boško Kecman, Milivoj Džaleta, Dragan Nestorović, Rajko Miketić (svi RK Partizan) i Radoslav Radojević (preduzeće „Tehnikom“).

Na turniru, koji je među najkvalitetnijima u svetu, očekuje se učešće oko 100 rvača iz 15 zemalja, a do sada su se prijavili učesnici iz 12 zemalja. Direktor turnira Rajko Baltić se zahvalio Ministarstvu omladine i sporta, Gradu Beogradu, MUP Srbije, Vojsci Srbije, opštinama Voždovac, Topola, Mladenovac, preduzeću Lasta, VMA i SC Šumice na pomoći.

Povezana vest:  SP ZA VETERANE 2014, Savo Zatezalo stigao do srebne medalje

– Na žalost, iako smo poslali pisma na 80 adresa, za sada nema odgovara da će neka firma pomoći – rekao je Baltić.- Bez pomoći države, koja je izdvojila 1,5 milion dinara i Grada Beograda koji će nam pomoći sa pola milona, kao i podrške opština Voždovac 210.000, Mladenovac 150.000 i Topola 80.000 dinara, ne bismo uspeli da na najkvalitetniji način sprovedemo organizaciju. Očekujemo oko 800.000 dinara od takmičarskih taksa i još oko 680.000 od suvenira, ali ono što smo planirali od sponzora, a to je blizu 2,7 miliona dinara je još daleko.

Ukupni troškovi iznose oko 6,86 miliona dinara. Milinko Vuković istakao je da su postupkom javnih nabavki u čak pet segmenata organizacije dobijene najbolje ponude i da će učesnici biti smešteni u hotelu Srbija, kao i u „Vili Jelena“ i Moskvi (VIP gosti). Predrag Peruničić je pohvalio trud organizatora da sprovede javne nabavke što je i obaveza kada su u pitanju sredstva iz budžeta.

Povezana vest:  EP FINSKA 2014, Fris peti, nemoćan protiv sudija!

Promoter turnira bile legendarni ruski rvač Aleksandar Kareljin trostruki olimpijski šampion 1988, 1992. i 1996. i vicešampion 2000. Osvojio je i devet titula šampiona sveta (1989, 1990, 1991, 1993, 1994, 1995, 1997, 1998. i 1999.) i 12 zlatnih evropskih medalja i po tome je bez premca u svetskom rvanju.

– Za sve što je uradio za našu zemlju i rvački sport u Srbije, Srpska pravoslavna crkva odlikovala je Kareljina Ordenom Svetog Save i biće mu uručen 9. februara pre podne u Sremskim Karlovcima – obavestio je Baltić.- Takmičenje počinje 9. februara ujutro, svečano otvaranje je od 17 časova a finalne borbe od 18 do 20 časova u sali u Šumicama. Na program je šest olimpijskih kategorija, a najboljima će uz trofeje pripasti i nagrade od 20.000, 10.000 i dva puta po 5.000 dinara. Za naše rvače ovo je dobra provera pred Šampionat Evrope u aprilu a za srpske rvačke rdnike prilika da probaju organzacione timove jer nas sredinom leta u Zrenjaninu čeka organizacija Svetskog prvenstva za juniore.