baltic i kareljin kzn aerodrom (20)
27. MEMORIJALNI TURNIR „LJUBOMIR IVANOVIĆ”
Baltić: Sve je spremno sem novca!
 
Tradicionalni, u svetu poznat seniorski, rvački memorijalni turnir u grčko rimskom stilu “Ljubomir Ivanović – Gedža”, ove godine biće organizovan po 27 put. Na strunjačama u Sali Šumice će se pojaviti rvači iz 15 zemalja a prema poslednjim podacima nastupiće 100 takmičara. Tehnički organizator je, I ove godine, Rvački klub Partizan.
Direktor crno belog kluba iz Humske 1 Rajko Baltić zadovoljan je organizacijom ali ne i finansijama. To je, kako se čini – finansije problem za najtrofejniji olimpijski sport u Srbiji.
– Shodno iskustvu i tradiciji, odnosno reputaciji i ugledu koji ovaj turnir uživa, tehnički organizator, Partizan, spreman je za spektakl. Jedino bolno pitanje su finansije, odnosno izostanak donatora i sponzora. Prilikom osnivanja Organizacionog komiteta imao sam najavu da će sve da bude drugačije, ali do danas nijedna institucija nije prebacila finansijska sredstva na naš račun, sem opštine Mladenovac – priča Rajko Baltić.
Najava za kompletnu finansijsku strukturu je petak.
– U petak bi trebalo da potpišemo ugovor sa Ministarstvom omladine i sporta. U koliko se to desi, imamo šansu da pokrijemo osnovni deo troškova. Odziv sponzora i donatora, pa čak i onih koji su nas godinama pratili, je ispod svakog nivoa.
Novca nema, a prvi gosti u Beograd stižu u četvartak.
– U četvrtak stižu rvači iz Izraela. Hvala na razumevanju direktoru hotela Srbija, što je dozvolio da smestimo goste, uprkos tome što nismo prebacili sredstva.
U Srbiju stižu takmičari iz 13 zemalja i reprezentativci Srbije.
– Sa Srbijom, imamo 14 zemalja učesnika. Gledajući po prijavama, ovo je jedan od kvalitetnijih turnira. Dolaze rvači iz Slovačke, Češke, Hrvatske, Italije, Crne Gore, Turske, Rusije, Mađarske, Sjedinjenih Američkih Država, Makedonije, Slovenije i Konga. Imali smo najavu dolaska selekcije Rumunije, ali oni još nisu poslala prijavu, pa je njihovo učešće neizvesno. Definitivne prijave imaćemo u petak, do 14 časova. Bez takmičara iz Rumunije, za sada, ima stotinak rvača.
Promoter 27. memorijala „Ljubomir Ivanović Gedža” je Aleksandar Aleksandrovič Kareljin.
– Kareljin, kome ovo nije prvi put da promoviše turnir, u subotu će u Sremskim Karlovcima biti odlikovan Ordenom Svetog Save. Zahvaljujemo se Srpskoj Pravoslavnoj crkvi što je prihvatila naš predlog, jer Kareljin je, zaista, mnogo učinio ne samo za srpsko rvanje, već i za Srbiju – rekao je na kraju Baltić.
Takmičenje u Šumicama počinje u 9.30 eliminacionim borbama, posle čega od 17.00 sledi svečano otvaranje, a od 18 časova finala. Za najbolje rvače predviđene su i novčane nagrade.
Povezana vest:  RVANJE, SKANDAL Opšti haos na Prvenstvu Rusije! Vađen pištolj tokom tuče rvača (VIDEO)