gedza 2013
ZAVRŠEN 27. MEMORIJALNI TURNIR LJUBOMIR IVANOVIĆ GEDŽA
Gazdagu i Frisu zlatne medalje!
 
U kategoriji do 55 kg, mladi Kristijan Gazdah bez većih problema je porazio Andreja Tsarika iz Izraela u finalu 27. Memorijalnog turnira „Ljubomir Ivanović – Gedža“ koji je završen u Beogradu. U kategoriji do 60kg u finalu su se sastala dvojica reprezentativca Srbije, Kristijan Fris i Tamaš Nađ. Pobedu je odneo iskusniji Fris. U ovoj kategoriji stigle su i dve bornze. Osvojili su ih Perica Dimitrijević i Dragan Dešić.
Srbija je na turniru najbolja repreznetacija sa 61 bodom, dok je drugoplasirana Hrvatska sa 49, a treća Slovačka, sa 32. Kada je pojedinačni učinak u pitanju, dva zlata, dva srebra i sedam bronzi su odličnan rezultat. Na Memorijalu su učestvovali rvači iz 11 zemalja.
Svi su očekivali da zablista i Davor Štefanek, ali on je poražen u drugom kolu (prvo bio slobodan) od Etlingera. Hrvat je otišao u finale, a Davor je okačio bronzu.
Sledeće finale Srbije bilo je u kategoriji do 96 kg. U njemu je bio Dejan Franjković. Međutim, Mađar Georgi Rizmajer bio je preveliki zalogaj. Dejan je, istina, dobio prvu rundu, ali je mađar preostale dve rešio u svoju korist.
– Iskoristio bih priliku da Rajku Baltiću čestitam visoku organizaciju. Moramo da budemo zahvaništo možemo da učestvujemo na ovakvom takmičenju. Što se tiče srpskih reprezentativaca, neki su blistali, neki ne, ali ako sagledamo da je većina momaka 45 dana od početka godine provela na pripremama, malo su umorni. Nama je najbitnije EP u Gruziji, tome smo okrenuti. Oni koji odu u Gruziju, već su osvajali svestka i evropska odličja i uz malo sreće, mogu do velikih rezultata. Ne bih da obećavam medalju – poručio je Bojan Mijatov, selektor reprezentacije Srbije.
 
REDOSLED
Do 55kg: Gazdag (Srbija); Tsarik (Izrael), Basenić (Krvatska)
Do 60kg: Fris, Nađ, Dimitrijević i Dešić (Srbija)
Do 66kg: Etlinger (Hrvatska), I. Levai, A. Levai (Slovačka), Štefanek (Srbija)
Do 74kg: N.Žugaj (Hrvatska), Vešev (Izrael), V. Nemeš (Srbija), Novak (Češka)
Do84kg: Omarov (Češke), Menc (Slovačka), Solovjev (Rusija), Stankić (Srbija)
Do 96kg: Rizmajer (Mađarska), Franjković (Srbija), Jakovljević (Srbija), Avanešin (Izrael)
Do 120kg: Koščević (Hrvatska), Radosavljević (Crna Gora), Živanović (Srbija), Lengjel (Slovačka).

NAJ

Povezana vest:  DRUGA RVAČKA LIGA SRBIJE, Tent iz Obrenovca u Prvoj ligi, Botoš menja Sremac

Za razliku od nekim prethodnih godina, ovoga puta niko od srpskih reprezentativaca nije proglašen za naj rvača. Najbolji rvač je Etlinger Dominik (66) iz Hrvatske. Naj trener je selektor „orlova“ Bojan Mijatov, dok je najbolji arbitar Nikola Torbica iz Srbije.