nenad lalovic

Lalović: U rvanju smo promenili srednjevekovni ustav

Predsednik Svetske rvačke federacije (FILA) Nenad Lalović rekao je danas da je normalno da čelnici Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) kazne svakog ko ne sledi uputstva. 
-Imali smo srednjovekovni ustav i promenili smo ga. Olimpijske igre imaju ograničenje po broju disciplina i naravno da će biti kažnjeni svi koji ne slede uputstva organizatora. To je kao da imate veoma brza kola i ignorišete ograničenje brzine – rekao je Lalović u Grčkoj. 
Lalović, koji je mesto prvog čoveka FILA preuzeo pošto je taj sport izbačen sa olimpijskih igara, istakao je da se nada da će promene u operativnim pravilima i nova međunarodna takmičenja uticati da se sport vrati na igre.
Rvači će učestvovati na međunarodnom turniru na mestu gde retko ko ima pristup da nastupi, na mestu gde su nastale antičke igre i gde se u moderno doba pali olimpijska baklja. Drevna Olimpija se nalazi 320 kilometara jugozapadno od Atine, a tu će se u subotu i nedelju održati međunarodni turnir u rvanju, na kojem će nastupiti takmičari iz 15 zemalja. 
-Ovo je mesto na kojem se rvanje rodilo… Sada se vraćamo našim korenima. Bili smo veoma srećni kada nam je dozvoljeno da koristimo ovakvo mesto za turnir i mi smo veoma zahvalni – istakao je Lalović. 
Kampanja da se rvanje vrati na olimpijske igre dobio je veliku podršku grčkih vlasti, koje su pristale da budu domaćin turnira uprkos oštrom smanjenju javnog finansiranja zbog krize u zemlji. 
-Mi smo odlučni da ponudimo svaku moguću vrstu pomoći da se rvanje vrati. To je obaveza i naša je uloga da čuvamo nasleđe i duh starih igara, a rvanje je veza između toga – rekao je zamenik ministra za sport Grčke Janis Andrianos. 
MOK će konačnu odluku o tome koji će sport postati olimpijski doneti 8. septembra u Buenos Ajresu, a konkurenti rvanju biće kombinacija bejzbola i softbola i skvoš. 

Povezana vest:  Rvač “Pobednika” Miloš Šipčić treći u Hrvatskoj