rvanje gedza 2014 1
POČINJE 28. MEMORIJAL LJUBOMIR IVANOVIĆ GEDŽA
Rusi stigli u Beograd, sve je spremno za spektakl
 
U dvorani SC Voždovac na Banjici okupiće se evropski krem, koji predvode Rusi a Beograd će biti centar rvanja. Delegacija ove zemlje je stigla u srpsku prestonicu i predastavila se srpskim medijima.
– Stigli su najdraži gosti, bliski, Rusi. Došli su u velikom broju. Ovde su uvek dobrodošli. Bili su sa nama kada nam je bilo teško, sada smo mi uz njih, kada ih more brige. Dolaze iz raznih oblasti Rusije. Imamo timove iz Omske, Sibira…
Po kvaltetu takmičara, ipak, ovo najjači turnir do sada, uključujući i one koji su organizovali kada je bila eks Jugoslavija. Učestvovaće 19 ekipa iz 16 zemalja. Srbija će da se bori sa tri tima – ponosno će direktor Gedžinog memorijala, Rajko Baltić.
Pored Srbije, na turniru će da učestvuju selekcije Rusije, Kigristana, Belorusije, Mađarske, Austrije, Hrvatske, Grčke, Češke, Slovenije, Crne Gore, Makedonije, Rumunije, BiH i Švedske.
– Po prijavama, ovo je rekordan broj učesnika. Dolaze najbolji takmičari, koji će početkom aprila da učestvuju na Evropskom prvenstvu. Tehničke pripreme smo uz velike probleme  priveli kraju. Gorući problem su bile finansije. Ne bismo smeli da se upustimo u organizaciju da nije bilo pomoći Ministarstva omladine i sporta, Gradskog sekretarijata za sport, opština Voždovac i Mladenovac – zaključuje Baltić.
Potpredsednik Organizacionog komiteta Gedžinog memorijala je Dragoljub Kočović.
– Godine su mi omogućile da se družim sa braćom Ivanović. Sa Esom sam više vremena provodio nego sa Gedžom. Ljudski vek ne može da bude beskonačan, ali može da bude beskonačno sećanje. Zahvaljujem Rajku Baltiću i Partizanu što su sve ove godine smogli snage da organizuju turnire i sete se velikih ljudi. Zahvaljujum se braći Rusima na dolasku i velikom Vladimiru Putinu što je omogućio da rvanje ostane olimpijski sport. Nadam se da će jednog dana pomoći mom sportu, karateu, da uđe u olimpijsku porodicu – oručio je Kočović.
U ime Opštine Mladenovac prisutnima se obratio Dragoslav Stojković.
– Po ko zna koji put izražavam zahvalnost Partizanu koji 30 godina kao perjanica organizuje ovaj turnir. Gedža je rođen u Mladenovcu, tako da nam je značajno da čovek koji je pionir borilačkih sportova, ima ovakvu čast. Nije slučajno što za stolom sedi više nas iz borilačkih sportova. Zaslužio je da mu odamo počast – poručio je još jedan čovek iz karatea.
Eliminacione borbe na programu su od 9.30 do 13.30, posle čega sledi pauza, pa borbe u repesažu. U 17.00 je svečano otvaranje, a od 18.00 do 20.00 borbe za medalju.
 
DAVID KOZILOV: Lepo je biti u Srbiji
Tim lider Ruske rvačke federacije David Kazilov oduševljen je prijemom u Beogradu…
– Vrlo je lepo doći kod vas. Doveli smo jak sastav, nosioce medalje sa prethodnog Evropskog prvenstva. Ovo je praktično ekipa koja će verovatno da se bori na EŠ. Zahvaljujem se Rajku Baltiću na gostorpimstvu – rekao je David Kazilov, tim lider Ruske rvačke federacije.
 
JURIJ KRIKUHA: Nikoga se ne bojimo
– Vrlo je lepo prisustvovati na ovom turniru, ranije sam učestvovao i pobeđivao. Poštujemo tradiciju i ime velikog trenera. Ovde je uvek prijatna atmosfera, prijatni ljudi, pravo gostoprimstvo – poručio je predsednik Omske rvačke oblasti Jurij Krikuha.
Na pitanje, da li se Rusi nekoga boje, recimo Amerikanaca?
– Sve protivnike poštujemo. Došli smo da se borimo, a ne da se bojimo.
rvanje gedza 2014 2
Povezana vest:  EP SRBIJA 2012, Crnu Goru na EP predstavljaju Vladimir Radosavljević i Nikola Knežević