hamilton australijaLuis Hamilton pobedio u trci za Veliku nagradu Bahreina

Vozač Mercedesa Luis Hamilton pobedio je danas u trci Formule 1 za Veliku nagradu Bahreina u Manami i uvećao prednost u genralnom plasmanu.
Hamilton je do treće pobede u sezoni, a 36. u karijeri, došao za sat, 35 minuta, pet sekundi i 809. Aktuelni svetski šampion je drugu godinu uzastopno pobedio na stazi Šakir.
Drugo mesto osvojio je vozač Ferarija Kimi Raikonen sa zaostatkom od 3,38 sekunde, a treći je bio vozač Mercedesa Niko Rozberg sa nešto više od šest sekundi zaostatka.
Četvrto mesto zauzeo je Valteri Botas iz Vilijamsa, a peti je bio Sebastijan Fetel iz Ferarija. Bodove su još osvojili Danijel Rikardo iz Red Bula, Roman Grožan iz Lotusa, vozač Fors Indije Serhio Peres, Felipe Masa iz Vilijamsa i Danil Kvjat iz Red Bula.
Vozač Meklarena Dženson Baton nije učestvovao u trci zbog tehničkih problema na vozilu.
Hamilton je dobro startovao, zadržao je prvo mesto ispred Fetela, a dobro je krenuo i Raikonen koje je na početku obišao Rozberga i preuzeo prvo mesto, ali se u četvrtom krugu nemački vozač ponovo našao iza Fetela.
Rozberg je nastavio da vozi oštro i dobro, u devetom krugu obišao je Fetela i našao se iza klupskog kolege sa 5,5 sekundi zaostatka. Vodeći vozači su nakon toga počeli da odlaze u boks, a kada su se vratili na stazu poredak je ostao nepromenjen, Hamilton je bio prvi, a iza njega vozili su Rozberg, Fetel, Raikonen, Botas, i Rikardo. Hamilton je u 27. krugu imao 2,5 sekunde prednosti nad Rozbergom.
Posle drugih odlazaka u boks veliku borbu vodili su Fetel i Rozberg, a četvorostruki svetski šampion napravio je grešku, ušao je široko u krivinu, pa ga je Rozberg obišao. Fetel je tom prilikom oštetio „nos“ bolida i morao je u boks i na stazu se vratio iza svojih konkurenata na petom mestu.
Oba vozača Red Bula su se povukla iz trke, posle Karlosa Sainca, odustao je i Maks Verštapen. U 42. krugu Hamilton je imao 4,5 sekundi prednosti nad klupskim kolegom, a Raikonen je 11 krugova pre kraja uspeo da smanji zaostatak za Rozbergom na 10 sekundi.
Raikonen je nastavio da napada Rozberga, smanjivao je zaostatak iz kruga u krug i pet krugova pre kraja kasnio je 3,7 sekunde. Rozberg je u narednom krugu napravio grešku, ušao je široko u krivinu, što je iskoristio Raikonen i preuzeo drugo mesto.
Hamilton je u poslednjem krugu imao problema sa kočnicama, Raikonen je smanjivao zaostatak, ali je britanski vozač imao veliku prednost I bez problema ostvario pobedu.
Hamilton je prvi u konkurenciji vozača sa 93 bodova, drugi je Rozberg sa 66, a treći je Fetel sa 65 bodova. Raikonen je četvrti sa 42 boda, a Masa zauzima peto mesto sa 31 bodom.
Naredna trka u šampionatu voziće se 10. maja u Barseloni, za Veliku nagradu Španije.

Povezana vest:  VN MAĐARSKE, Hamilton najbrži na prvom treningu na Hungaroringu