mark_veber_2

NA VELIKOJ NAGRADI TURSKE MARK VEBER TREĆI PUT U NIZU STARTUJE SA POL POZICIJE (14 ČASOVA)

Kengur visoko skače

 

Potvrdio je Mark Veber u bolidu Red Bula u kakvu je formu ušao. Australijanac će treću trku za redom, posle Španije i Monaka, startovati sa prve pozicije danas na Velikoj nagradi Turske pošto je još jednom bio najbolji u kvalifikacijama.

Kengur je postavio vreme 1:26,295 minuta, ali ovoga puta Red Bul nije delovao toliko ubedljivo.

– Sve je prošlo dobro, imam odličnu poziciju na startu. Na ovoj stazi gume prilično trpe, što garantuje interesantnu trku. Tome se definitivno radujem – dobro je raspoložen Veber.

NJegov klupski kolega Sebastijan Fetel takođe je bio dobar u kvalifikacijama, ali se kasnije ispostavilo da je Nemac imao ponovo problema sa kočnicama pa je stigao samo do drugog startnog reda i treće pozicije.

– Posle krivina 12 i 13 točak je nastavio da se okreće, bolid se nije zaustavljao. Nastavio sam pravo i tako izgubio malo vremena – objašnjava Fetel i dodaje. – Inače bih bio mnogo brži. Ipak zadovoljan sam trećim mestom, bolje i to nego da budem četvrti.

Između Crvenih bikova ubacio se Luis Hemilton u Meklarenu. Ekipa iz Vokinga je konačno i u kvalifikacijama pokazala bar deo onoga što tokom cele sezone pokazuju na nezvaničnim treninzima, gde su gotovo po pravilu u vrhu ili čak i prvi. Ostrvljanin je od Vebera bio sporiji nešto više od jedne desetinke i tako doneo Meklarenu prvi put u sezoni start sa iz prvog reda.

– Ovo su najbolje kvalifikacije koje sam imao od početka godine. Učiniću sve što mogu na startu, posle prve krivine da prestignem Marka. Međutim, krećem sa prljavije strane staze što će mi otežati posao – najavljuje okršaj Hemilton.

Povezana vest:  Raikonen: Možemo da uhvatimo Mercedes

Fetelu će u drugom redu društvo praviti još jedan Meklaren. Pobednik VN Turske 2009. i aktuelni šampion DŽenson Baton krenuće sa četvrtog mesta. Ovakav raspored na startu garantuje veliku borbu. Međutim, Baton se požalio da ga je usporio Mihael Šumaher. Britanac je izašao na stazu pri kraju kvalifikacija, a ispred njega je bio Nemac koji je u jednom momentu izgubio kontrolu nad bolidom i završio van staze. Odmah su se pojavile žute zastave, što je značilo da su kvalifikacije završene pa je Baton ostao na četvrtom mestu.

– Četvrta pozicija nije loša, ali je poslednji krug bio frustrirajuć. Kada izađete poslednji na stazu, to nekad može da bude dobro. Međutim, nekada vozač ispred vas, u ovom slučaju Šumaher, ispadne i pojavi se žuta zastava – kaže Baton, ali nije potpuno nezadovoljan. – Bliži smo Red Bulu nego što sam očekivao.

Mercedes GP okupirao je treći startni red u kojem će Mihael Šumaher krenuti sa pete, a Niko Rozberg sa šeste pozicije. Čini se da je u nemačkoj ekipi uspostavljena ravnoteža, koja nije postojala početkom sezone usled odličnih Rozbergovih rezultata.

Reno je opet napravio dobar posao u kvalifikacijama. Robert Kubica krenuće sa sedmog mesta i imati odličnu priliku da dođe do bodova, a u sličnoj situaciji je i njegov kolega Vitalij Petrov. Rus startuje sa devetog mesta i takođe bi mogao dobrim startom da stvori sebi šansu za osvajanje bodova, drugi put ove sezone.

Povezana vest:  Volf nije zabrinut zbog Hamiltonovog ugovora

Prijatno iznenađenje priredila je ekipa Zaubera, možda i najveće razočarenje do sada u sezoni, jer je Kamui Kobajašai uspeo da u toliko osporavanom belom bolidu obezbedi start sa 10. pozicije.

Red Bul je nebrojeno puta u sezoni dokazao da ima najbrži bolid i u to malo ko sumnja. Međutim, Meklaren je u kvalifikacijama pokazao da se opasno približio, a start u Istanbulu će pokazati da li je to dovoljno protiv austrijske ekipe. Današnja trka će biti svakako najveće iskušenje do sada za Marka Vebera na putu do pobede, a vreli asfalt Istanbula doneće presudu.

 

Rezultati kvalifikacija za VN Turske: 1. Mark Veber (Australija, Red Bul) 1:26,295 minuta, 2. Luis Hemilton (V. Britanija, Meklaren) 1:26,433, 3. Sebastijan Fetel (Nemačka, Red Bul) 1:26,760, 4. DŽenson Baton (V. Britanija, Meklaren) 1:26,781, 5. Mihael Šumaher (Nemačka, Mercedes GP) 1:26,857, 6. Niko Rozberg (Nemačka, Mercedes GP) 1:26,952, 7. Robert Kubica (Poljska, Reno) 1:27,039, 8. Felipe Masa (Brazil, Ferari) 1:27,082, 9. Vitalij Petrov (Rusija, Reno) 1:27,430, 10. Kamui Kobajaši (Japan, Zauber) 1:28,122…

 

SKUDERIJA RAZOČARALA U KVALIFIKACIJAMA

Konjić ličio na ragu

Ferari se nije pokazao na asfaltu Istanbula u kvalifikacijama. Naprotiv, bio je daleko od renomea kakav italijanska ekipa ima u najbržem cirkusu.

Felipe Masa startovaće sa osme pozicije, dok je u još goroj situaciji Fernando Alonso koji nije uspeo da prođe u poslednji, treći, krug kvalifikacija i krenuće sa 12. mesta.

– Bili smo sporiji od glavnih rivala i moraćemo da uložimo mnogo truda u borbi za visok plasman. Biće teško, ali daćemo sve od sebe – ne predaje se Masa.

Povezana vest:  Fetel pobedio u trci za Veliku nagradu Monaka

S druge starne Alonso, nije ni pretpostavljao da Ferari ima toliko izražen problem sa brzinom bolida.

– Ne znam šta se dogodilo. Nisam mislio da smo tako spori. Nadajmo se da ćemo biti bolji na trci i osvojiti što više bodova možemo – ne deluje Španac spokojno.

Ovakva situacija zabrinula je i šefa tima Stefana Domenikalija, a zajedničko mu je sa vozačima ekipe što ni on ne zna razlog tome.

– Naše izdanje u kvalifikacijama svakako nije u skladu sa našim standardima. Ne znamo zašto je to tako – zbunjen je pomalo Domenikali.

 

ŠAMPIONAT VOZAČA

1. Mark Veber (Australija, Red Bul)  78

2. Sebastijan Fetel (Nemačka, Red Bul)         78

3. Fernando Alonso (Španija, Ferari)  75

4. DŽenson Baton (V. Britanija, Meklaren)   70

5. Felipe Masa (Brazil, Ferari) 61

6. Luis Hemilton (V. Britanija, Meklaren)      59

7. Robert Kubica (Poljska, Reno)       59

8. Niko Rozberg (Nemačka, Mercedes GP)   56

9. Mihael Šumaher (Nemačka, Mercedes GP)            22

10. Adrijan Zutil (Nemačka, Fors Indija)       20

11. Vitantonio LJuci (Italija, Fors Indija)       10

12. Rubens Barikelo (Brazil, Vilijams)           7

13. Vitalij Petrov (Rusija, Reno)         6

14. Haime Alguersuari (ŠPanija, Toro Roso)  3

15. Niko Hulkenberg (Nemačka, Vilijams)     1

16. Sebastijan Buemi (Švajcarska, Toro Rosi)            1

 

ŠAMPIONAT EKIPA

1. Red Bul       156

2. Ferari           136

3. Meklaren     129

4. Mercedes GP78

5. Reno            65

6. Fors Indija   30

7. Vilijams       8

8. Toro Roso   2