hamilton australija

Hamilton pobedio u trci za Veliku nagradu Italije u Monci

Vozač Mercedesa Luis Hamilton pobedio je danas u trci Formule 1 za Veliku nagradu Italije na stazi u Monci. Aktuelni svetski šampion ostvario je sedmu pobedu u sezoni, a 40. u karijeri, a trku je završio za sat i 18 minuta. On je peti vozač u istoriji koji je ostvario 40 pobeda, a već u narednoj trci mogao bi da se izjednači sa Ajrtonom Senom i Sebastijanom Fetelom, koji imaju 41 pobedu.
Drugo mesto zauzeo je vozač Ferarija Sebastijan Fetel sa zaostatkom od 25,042 sekunde, a treći kroz cilj prošao je Felipe Masa iz Vilijamsa sa 47,635 sekundi zaostatka.
Četvrto mesto zauzeo je Valteri Botas iz Vilijamsa, peti je bio Kimi Raikonen iz Ferarija, a šesto i sedmo mesto zauzeli su vozači Fors Indije Serhio Peres i Niko Hilkenberg. Bodove su još osvojili vozač Red Bula Danijel Rikardo, Markus Erikson iz Zaubera i Danil Kvjat iz Red Bula.
Vozač Mercedesa Niko Rozberg odustao je dva kruga pre kraja trke pošto mu se zapalio motor, pa je njegov klupski kolega Hamilton uvećao prednost u generalnom plasmanu na 53 boda. Hamilton je dobro startovao sa pol-pozicije i sačuvao prvo mesto, dok Raikonen nije uspeo da pokrene bolid i sa drugog mesta pao je na poslednje. Njegov klupski kolega Fetel je to iskoristo i preuzeo drugo mesto, a loš start imao je i Rozberg, koji je pao na šesto. Masa je bio treći, Botas četvrti, a Peres peti. 
Posle dva kruga odustala su oba vozača Lotusa, Pastor Maldonado i Roman Grožan, dok je Hamilton posle petog kruga stekao 2,7 sekundi prednosti nad Fetelom. U tim trenucima dobro je vozio i Baton iz Meklarena i popeo se na deveto mesto, sa 15. Takođe, poziciju je popravljao i Raikonen i posle obilaženja Sainca, popeo se na 10.
Posle dobrih krugova, počeli su problemi za Meklaren, Baton je bio sporiji skoro tri sekunde od ostalih vozača, pa je počeo da pada do 13. mesta. Rozberg se borio sa Botasom za četvrto mesto, a Hamilton je na čelu u 15. krugu stekao osam sekundi prednosti nad Fetelom.
Vozači su zatim počeli da odlaze u boks, Rozberg se na stazu vratio kao osmi, ali se ubrzo popeo na šesto mesto, a dobar posao obavio je i Ferari kod Fetela. Hamilton je zadržao prvo mesto, a iza njega su bili Fetel, Raikonen i Rozberg. Raikonen je u 29. krugu otišao u boks i na stazu se vratio kao peti, iza Mase, a aktuelni šampion je na prvom mestu imao 19 sekundi prednosti nad Fetelom, koji je držao 4,5 sekunde prednosti nad Rozbergom.
U završnici trke dobro je vozio i Erikson iz Zaubera, koji se sa Hilkenbergom borio za osmo mesto. Rozberg je napadao drugo mesto, a 10 krugova pre kraja smanjio je zaostatak za Fetelom na 3,4 sekunde. Fetel je zatim upao u gužvu na stazi, što je Rozberg iskoristio i primakao se na 2,6 sekunde, dok je Hamilton bio bezbedan na prvom mestu sa 22,2 sekunde prednosti.
Međutim, Hamilton je pet krugova pre kraja imao probleme sa bolidom, a iz boksa su mu rekli da „ne postavlja pitanja već da se trudi da uveća prednost“, što je on i uradi. Dva kruga pre kraja zapalio se Rozbergov bolid i morao je da odustane. To je prvo odustajanje Mercedesa u sezoni. Posle toga Masa se odbranio od Botasa i zauzeo treće mesto, što je njegov drugi uzastopni podijum u Monci. Naredna trka u šampionatu voziće se 20. septembra za Veliku nagradu Singapura.

Povezana vest:  VN MAĐARSKE, Hajdfeld nakon eksplozije: Ovo nikad nisam vidio

Rezultati:
1. Luis Hamilton (Velika Britanija, Mercedes) 1:18:00.688
2. Sebastian Fetel (Nemačka, Ferrari) +00:25.042
3. Felipe Masa (Brazil, Vilijams) +00:47.635
4. Valteri Botas (Finska, Vilijams) +00:47.996
5. Kimi Raikonen (Finska, Ferari) +01:08.860
6. Serhio Perez (Meksiko, Fors Indija) +01:12.783
7. Niko Halkenberg (Nemačka, Fors Indija) +1 krug
8. Danijel Rikardo (Australija, Red Bul) +1 krug
9. Markus Erikson (Švedska, Zauber) +1 krug
10. Danil Kvjat (Rusija, Red Bul) +1 krug

Povezana vest:  Hamilton kažnjen zbog delimične promene motora

Generalni plasman:
1. Hamilton 252 bodova
2. Rozberg 199
3. Fetel 178
4. Masa 97
5. Raikonen 92
Plasman konstruktora:
1. Mercedes 451 bodova
2. Ferrari 270
3. Vilijams 188
4. Red Bul 113
5. Fors Indija 63