hamiton titula

Luis Hamilton osvojio treću titulu šampiona u Formuli 1

Vozač Mercedesa Luis Hamilton osvojio je svoju treću titulu svetskog šampiona u Formuli 1, drugu uzastopno, pošto je večeras pobedio u trci za Veliku nagradu SAD u Ostinu u Teksasu.

Hamiltonu je do titule prvaka „pomogao“ i klupski kolega Niko Rozberg koji je uspeo da zadrži nalete Sebastijana Fetela iz Ferarija i osvoji drugo mesto u Ostinu.

Hamilton je ostvario 43. pobedu u karijeri, iza njega ostao je Fetel sa pobedom manje, a ispred su samo Mihael Šumaher sa 91 trijumfom i Alan Prost sa 51.

Hamilton je trku završio za sat, 50 minuta, 52 sekunde, 703.

Drugo mesto zauzeo je Rozberg sa 2,8 sekundi zaostatka, a treći je bio Fetel sa zaostatkom od 3,3 sekunde.

Četvrti kroz cilj prošao je vozač ekipe Toro Roso Maks Verštapen, peti je bio Serhio Peres iz Fors Indije, a šesti kroz cilj prošao je Dženson Baton iz Meklarena. Bodove su još osvojili Karlos Sainc iz ekipe Toro Roso, Pastor Maldonado iz Lotusa, vozač Zaubera Felipe Nasr i Danijel Rikardo iz Red Bula.

Hamilton je tako tri trke pre kraja stekao nedostižnih 76 bodova prednosti u šampionatu i postao prvi Britanac koji je uspeo da odbrani šampionsku titulu.

Hamilton je dobro startovao, sa unutrašnje strane u prvoj krivini obišao je klupskog kolegu Rozberga, koji je krenuo sa pol-pozicije, ali je preširoko ušao u krivinu, i preuzeo prvo mesto. Iza Britanca bili su Kvjat, Rikardo, Peres i Rozberg na petom mestu.

Povezana vest:  Arivabene novi direktor Ferarija

U prvom krugu dobro je vozio i Fetel i sa 13. popeo se na sedmo mesto, a Rozberg je na kraju tog kruga uspeo da obiđe Peresa. Trka je loše počela za Alonsa, koji je posle kontakta sa Romanom Grožanom morao u boks na zamenu guma.

Hamilton je imao 1,2 sekunde prednosti nad Kvjatom, ali je Rus zatim bio najbrži u dva vezana kruga pa je smanjio zaostatak na 0,7 sekundi. U šestom krugu na snazi je bio virtuelni „sejfti kar“ zbog delića od bolida Nasra posle duela sa klupskim kolegom iz Zaubera Markusa Eriksona.

U osmom krugu trka je nastavljena, Rozberg je iskoristio nepažnju Rikarda i preuzeo treće mesto, a zatim je obišao i Kvjata i našao se iza klupskog kolege Hamiltona, koji je u 11. krugu stekao 1,3 sekunde prednosti.

Dva kruga kasnije Rikardo je iskoristio grešku Kvjata i pretekao ga, a zatim je uspeo da obiđe i Rozberga, da bi u 15. krugu pretekao i Hamiltona i preuzeo prvo mesto. Hamiltona je nakon toga pokušao da obiđe i klupski kolega, aktuelni svetski šampion se izvukao, ali samo do 18. kruga, posle čega je odmah otišao u boks na zamenu guma.

Povezana vest:  Alonso posle udesa: Sad je 95, imam 13 godina i vozim karting

Hamilton se vratio na stazu, a zatim su u boks otišli Rikardo, Rozberg i Kvjat. U tim trenucima nabrži na stazi bio je Fetel, koji se probio na peto mesto. Rozberg je ubrzo preuzeo vodeću poziciju od Rikarda, a Hamilton je uspeo da obiđe Kvjata i popeo se na treće mesto. Iza Hamiltona bio je Fetel koji je obišao Kvjata.

Rozberg je imao devet sekundi prednosti nad Rikardom, koga je u 26. krugu obišao Hamilton i našao se iza klupskog kolege.

U 27. krugu na stazu je izašlo bezbednosno vozilo pošto se Erikson zaustavio na stazi, a Rozberg je u tom trenutku imao 11 sekundi prednosti nad Hamiltonom. Pojedini vozači su za to vreme otišli u boks, uključujući i Fetela, koji je zbog toga izgubio jednu poziciju.

Trka je nastavljena u 33. krugu, Rozberg je zadržao prvo mesto ispred Hamiltona. Fetel je ubrzo uspeo da pretekne dva Red Bula i zauzeo je treće mesto. Hamilton je u tim trenucima dobro vozio, skinuo je zaostatak na 0,4 sekunde, ali je zatim u 38. krugu na snazi bio virtuelni „sejfti kar“ zbog kvara na Rikardovom bolidu.

To je iskoristio Mercedes i pozvao Rozberga u boks, koji se na stazu vratio kao četvrti, pa su Hamilton, Fetel i Verštapen bili ispred njega. Trka je nastavljena u 40. krugu, a Alonso je uspeo da pretekne Sainca i Peresa i popne se na šesto mesto.

Povezana vest:  Meklaren predstavio novi bolid MCL32

Rozberg se ubrzo vratio na drugo mesto, a u 43. trku ponovo je bezbednosno vozilo izašlo, pošto je Kvjat izleteo sa staze. On je prošao po veštačkoj travi i udario u zaštitnu ogradu, posle čega su se delići bolida razleteli po stazi.

Hamilton je to iskoristio i otišao u boks, a za njim je otišao i Fetel. Rozberg je preuzeo vođstvo ispred Hamiltona, Verštapena i Fetela. U 47. krugu trka je nastavljena, Fetel se vratio na treće mesto a Rozberg je stekao 1,5 sekundi prednosti nad Hamiltonom. Međutim, Rozberg je u 49. krugu proklizao, to je iskoristio Hamilton i preuzeo vođstvo.

U međuvremenu Sainc i Rikardo su se borili za sedmo mesto a to je iskoristio Baton i pretekao ih, a zatim i klupskog kolegu Alonsa, pa se popeo na šesto mesto.

Pet krugova pre kraja Hamilton je imao 2,6 sekunde prednosti i bio je siguran na čelu. Njemu je do titule „pomogao“ i klupski kolega Rozberg, koji je uspeo da idrži nalete Fetela i osvoji drugo mesto. Fetel je pokušavao da obiđe Rozberga i tako odloži slavlje Hamiltona barem do naredne trke, ali je Rozberg uspeo da se odbrani.

Do kraja šampionata ostale su tri trke, a naredna će se voziti 1. novembra za Veliku nagradu Meksika.

PHOTO: Clive Mason/Getty Images Sport