hamilton press PHOTO Mark Thompson Getty Images Sport

Hamilton: Verovao sam da mogu da pobedim, ostvario mi se dečački san

Vozač Mercedesa Luis Hamilton rekao je da je verovao u pobedu u večerašnjoj trci Formule 1 za Veliku nagradu SAD i da mu se ostvario dečečki san osvajanjem treće titule svetskog šampiona.
Hamilton je večeras pobedio u Ostinu, ostvario 43. pobedu u karijeri, a 10. u sezoni i osvojio treću titulu šampiona Formule 1, a drugu uzastopno.
On je u poslednje dve sezone ostvario 21 pobedu i prvi je vozač Formule 1 koji je pobedio u 10 i više trka u dve uzastopne sezone.
-Nema reči kojima bih objasnio kako se osećam. Ne bih ovo mogao da postignem bez mog tima. Volim vas i hvala na svemu što ste uradili za mene. Ovo je ostvarenje dečačkog sna. Osećam se divno. Znam da zvuči ludo, ali u svakom trenutku trke sam verovao da ću uspeti – rekao je Hamilton posle trke.
-Poslednjih 10-15 krugova su bili teški. Ovo je bila izuzetna trka. Sada želim da grlim mnoge i da popijem piće. Trka je bila zabavna, bilo je uspona i padova a Niko je u jednom trenutku imao 10 sekundi prednosti. Bio sam iza, mučio se, ali onda sam se vratio jači. Nadam se da je moja porodica ponosna – dodao je Hamilton.
On je titule osvajao prošle godine i 2008. a postao je prvi Britanac koji je uspeo da odbrani titulu, a tek drugi koji je tri puta osvajao prvenstvo, posle Džekija Stjuarta (1969, 1971. i 1973. godine).
Hamilton se sa 43 pobede popeo na treće mesto večne liste po broju trijumfa, ispred su Mihael Šumaher sa 91 i Alan Prost sa 51. Iza njega ostali su Sebastijan Fetel sa 42 i Ajrton Sena sa 41 pobedom.
-Sećam se kada sam prvi put osvojio šampionat Velike Britanije. Moj otac i ja smo na putu do kuće pevali: ‘Mi smo šampioni’. Teško je poverovati da sada stojim ovde kao trostruki svetski šampion – rekao je 30-godišnji Hamilton.
On je postao 10. vozač koji je u Formuli 1 osvojio najmanje tri titule. Mihael Šumaher je sedam puta bio šampion, Huan Manuel Fanđo pet, a Alan Prost i Sebastijan Fetel po četiri puta. Po tri titule osvojili su Ajrton Sena, Niki Lauda, Nelson Pike, Džek Brabam i Džeki Stjuart.
Direktor Mercedesa Toto Volf rekao je da je trka u Ostinu bila fantastična.
-Bilo je mnogo uspona i padova, fantastična trka. Imali smo probleme na početku, na kraju je bilo tesno, ali presrećan sam. Luis je ove godine bio gotovo nepogrešiv, a ni vozilo ga nije izdalo. Ovo je neverovatan osećaj – rekao je Volf.
Rozberg je rekao da je izuzetno razočaran drugim mestom.
-Zaista je neverovatno, ne znam šta se dogodilo. Izuzetno sam razočaran- rekao je on.
Rozberg je krenuo sa pol-pozicije u Ostinu, ali ga je Hamilton obišao već u prvoj krivini.
-Okrenuo mi se volan, a to se nikada do sada nije dogodilo – ni na testiranjima, nigde. Moraćemo to da pogledamo. Mislim da je Luis bio previše agresivan na startu. Udarili smo jedan drugog… Ili je Luis udario mene. To nije bilo dobro-rekao je Rozberg.
On je u završnici trke napravio grešku, koju je Hamilton iskoristio i preuzeo vođstvo.
-Teško je na takav način izgubiti vođstvo i pobedu- rekao je Rozberg.
Za titulu se borio i vozač Ferarija Sebastijan Fetel, koji je zauzeo treće mesto, iza Mercedesovog dvojca. On je na podijumu bio srećniji od Rozberga i veselo je odgovarao na pitanja.
-Čestitam Hamiltonu. Zaslužio je da osvoji šampionsku titulu. Imamo dobro vozilo, mislim da smo prevazišli očekivanja. Ali, nije lepo kada prođeš kroz cilj i kada shvatiš da više nemaš šanse za osvajanje šampionske titule. Čestitam Luisu, ali mi smo sve bliži-rekao je Fetel.

Povezana vest:  VN BAHRAINA Vettelu prva startna pozicija, Schumacher sedmi