nico rosberg

Niko Rozberg pobedio u trci za Veliku nagradu Meksika

Vozač Mercedesa Niko Rozberg pobedio je večeras u trci Formule 1 za Veliku nagradu Meksika u Meksiko sitiju.

Rozberg je tako ostvario četvrtu pobedu u sezoni, a 12. u karijeri, a trku je završio za sat, 42 minuta, 35 sekundi,038.

Drugo mesto zauzeo je dvostruki uzastopni šampion Luis Hamilton iz Mercedesa sa zaostatkom od 1,954 sekunde. On je prošle nedelje u trci za Veliku nagradu SAD u Ostinu odbranio titulu.

Treći kroz cilj prošao je Valteri Botas iz Vilijamsa sa zaostatkom od 14,592 sekunde.

Vozači Red Bula Danil Kvjat i Danijel Rikardo zauzeli su četvrto i peto mesto, a šesti je bio Felipe Masa iz Vilijamsa. Bodove su još osvojili vozači Fors Indije Niko Hilkenberg i ; Serhio Peres, Maks Verštapen iz ekipe Toro Roso i Roman Grožan iz Lotusa.

Povezana vest:  VN MAĐARSKE, Hajdfeld nakon eksplozije: Ovo nikad nisam vidio

To je bila prva trka Formule 1 u Meksiku posle 23 godine, kada je pobedio Najdžel Mensel.

Rozberg je dobro startovao i odbranio prvu poziciju od klupskog kolege Hamiltona, a već na startu u problemima su se našli trećeplasirani Sebastijan Fetel iz Ferarija i Fernando Alonso. Fetelu je pukla guma, posle kontakta sa Danijelom Rikardom iz Red Bula a Alonso je izgubio snagu u motoru i morao je da parkira svoj Meklaren u garažu.

U devetom krugu Rozberg je imao 1,9 sekundi prednosti, ali je Hamilton bio najbrži na stazi i smanjivao je zaostatak. Zatim se na stazi okrenuo Fetel, u pokušaju da obiđe Batona za 11. mesto, ali je pao na 15.

Rozberg je u 21. krugu stekao 2,6 sekundi prednosti nad Hamiltonom, a tri kruga kasnije u borbi za šesto mesto sudarili su se Kimi Raikonen i Botas, a Finac se zaustavio i završio trku. To je bio drugi sudar Raikonena i Botasa u poslednje tri trke. U 27. krugu u boks je otišao Rozberg, a Hamilton je preuzeo prvo mesto, sve do narednog kruga, kada je svetski šampion otišao na zamenu guma i na stazu se vratio iza klupskog kolege.

Povezana vest:  Hamilton najbrži na testiranjima u Barseloni

Na polovini trke domaći vozač Peres obišao je Sainca za deveto mesto, što je oduševilo navijače na prepunim tribinama u Meksiko sitiju. Fetel je ponovo morao u boks na zamenu guma i na stazu se vratio ispred Hamiltona ali sa krugom zaostatka pa je morao da ga propusti. U tim trenucima Botas se približavao trećeplasiranom Kvjatu.

U 47. krugu Rozberg je otišao na zamenu guma, Hamilton je preuzeo vođstvo. Njega su u narednom krugu zvali u boks, ali on nije odmah otišao, već u sledećem, pa se ponovo na stazu vratio iza Rozberga, sa 3,5 sekunde zaostatka.

Povezana vest:  Tim studenata iz Srbije prikuplja novac za Formulu student

Bezbednosno vozilo je u 52. krugu izašlo na stazu, pošto je Fetel udario u zaštitni zid. On je nepovređen izašao iz vozila. Trka je nastavljena u 58. krugu, a Rozberg je uspeo da odbrani prvo mesto, a Botas je uspeo da obiđe Kvjata za treću poziciju. Iza su ostali Rikardo, Masa i Hilkenberg.

Velika borba vodila se za četvrto, peto i šesto mesto, a Hamilton je četiri kruga pre kraja smanjio zaostatak za Rozbergom na 1,2 sekunde. Rozberg je međutim dva kruga pre kraja uvećao prednost na 1,6 i sačuvao je do kraja trke.

Pretposlednja trka u šampionatu voziće se 15. novembra u Sao Paolu, za Veliku nagradu Brazila.