f1 grand prix logo

Većina vozača nezadovoljna novim sistemom kvalifikacija u Formuli 1

Većina vozača Formule 1 protivi se novom sistemu kvalifikacija za trke, koji bi trebalo da se primenjuje od ove sezone.
Međunarodna automobilska federacija (FIA) je krajem februara donela odluku o promeni sistema kvalifikacija i nova pravila bi trebalo da stupe na snagu od prve trke u ovogodišnjem šampionatu, 20. marta u Australiji.
Prema predlogu, kvalifikacije će se voziti u tri faze, prva će trajati 16 minuta, druga 15, a treća 14 minuta. Po sedmorica najsporijih vozača će u određenim vremenskim intervalima biti eliminisani u prve dve faze, dok će se osmorica najbržih plasirati u treću fazu.
U trećoj fazi posle određenog vremenskog intervala prvo ispadaju najsporiji vozači, a na kraju će ostati samo dvojica najbržih koji će se boriti za pol poziciju.
Vozači misle da će novi sistem biti komplikovan za učesnike i navijače na trkama. Prvi čovek Formule 1 Berni Eklston rekao je da bi uvođenje novog sistema moglo da se odloži do maja i trke u Španiji.
Većina vozača, uključujući Kimija Raikonena, Džensona Batona i Nika Rozberga, su juče razgovarali sa direktorom trka Formule 1 Čarlijem Vajtingom o predloženim promenama.
-Mislimo da bi promene mogle da poremete pravila, a da bi navijačima bilo teško da razumeju šta se dešava. Za nas vozače je već komplikovano, pa mislimo da će navijačima biti teže. Mislimo da je stari način kvalifikacija veoma dobar i da nema potrebe menjati ga – rekao je vozač Fors Indije Serhio Peres za Skaj Sports.
Vozač Vilijamsa Valteri Botas rekao je da je odluka da se promeni način kvalifikacija veoma čudna.
-Nisam čuo da se neko žalio na stari sistem. Prihvatiću svaku promenu ali ne znam koja je svrha – rekao je on.
Zakonodavno telo u Formuli 1, Svetski savet moto sporta (WMSC) će se sutra sastati i jedino to telo može da odobri svaku promenu u kvalifikacijama za predstojeću sezonu.
WMSC može da izmeni predlog Komisije Formule 1 pre nego što uđe u pravilnik, ali bi značajne promene morale da budu vraćene Komisiji i Strateškoj grupi na odobrenje.

Povezana vest:  FORMULA 1, Trijumf Fetela u Bahreinu, Raikonen na postolju