Vozač Mercedesa Niko Rozberg osvojio je danas svoju prvu šampionsku titulu u Formuli 1, pošto je zauzeo drugo mesto u poslednjoj trci u šampionatu, za Veliku nagradu Abu Dabija, iza klupskog kolege Luisa Hamiltona.

Rozberg se sa Hamiltonom borio za šampionsku titulu, a uoči trke imao je 12 bodova prednosti.

On je ove sezone ostvario devet pobeda, a Hamilton, koji nije uspeo da odbrani titulu, ove sezone ima 10 pobeda. Rozberg nije završio jednu trku u šampionatu, a Hamilton dve.

Hamilton je danas vodio od početka do kraja trke, ostvario 53. pobedu u karijeri, ali to nije bilo dovoljno za četvrtu šampionsku titulu, pošto je sezonu završio sa pet bodova zaostatka.

Treće mesto u današnjoj trci osvojio je vozač Ferarija Sebastijan Fetel.

Četvrti je bio Maks Verstapen iz Red Bula, a peti njegov klupski kolega Danijel Rikardo. Vozač Ferari Kimi Raikonen zauzeo je šesto mesto, a sedmo i osmo mesto zauzeli su Niko Hulkenberg i Serhio Peres iz Fors Indije. Vozač Vilijamsa Felipe Masa zauzeo je deveto mesto, u svojoj poslednjoj trci u karijeri, a bod je osvojio Fernando Alonso iz Meklarena.

Povezana vest:  Raikonen se vraća u Ferari

Hamilton je dobro startovao sa pol-pozicije i sačuvao vođstvo, a iza njega išao je Rozberg, pa Rikardo i Raikonen, a Verstapen se posle kontakta sa Peresom okrenuo na stazi i pao je na poslednje mesto. Ubrzo je Raikonen obišao Rikarda i popeo se na treće mesto.

U osmom krugu Hamilton je otišao na zamenu guma, ali se zadržao nešto duže pošto je morao da sačeka da Raikonen prođe do Ferarijevog boksa. Britanac se na stazu vratio ispred Verstapena, koji je obišao nekoliko vozača i popravio poziciju. Ubrzo je u boks otišao i Rozberg i isto mu se dogodilo, pošto je morao da propusti Fetela, a na stazu se vratio iza Verstapena, ali ispred Raikonena.

Povezana vest:  ŠAMPION IZ 2008. PREKINUO SARADNJU SA OCEM, Hamilton bez menadžera

U tim trenucima prvi je bio Hamilton, drugi Verstapen, koji do tada nije išao u boks, a treći je bio Rozberg.

U 13. krugu sa staze je izleteo Dženson Baton i na taj način je završio svoju poslednju trku u Formuli 1 posle 17 godina. Šampion iz 2009. godine se odvezao u boks, stao na bolid i mahao je gledaocima koji su ga pozdravili ovacijama.

Hamilton se u 18. krugu požalio na svoje gume, a u tim trenucima je imao nešto više od tri sekunde prednosti nad Verstapenom, a četiri nad klupskim kolegom. Njih su pratili Raikonen, Rikardo i Fetel.

Rozberg je u 20. krugu uspeo da obiđe Verstapena, uspeo je da izbegne kontakt agresivnog Holanđanina i našao se iza Hamiltona.

Hamilton je u 29. krugu otišao u boks, a krug kasnije to je učinio i Rozberg, Britanc je izašao na stazu iza Fetela, koji do tada nije išao u boks, a Nemac se na stazu vratio iza klupskog kolege. Iza njih vozili su Verstapen i Rikardo.

Povezana vest:  Ferari testira motore za narednu sezonu

Fetel je u 38. krugu otišao na zamenu guma i na stazu se vratio kao šesti, a vođstvo je preuzeo Hamilton ispred Rozberga, Verstapena i Rikarda. Ubrzo je Fetel obišao klupskog kolegu Raikonena i popeo se na peto mesto. Četvorostruki svetski prvak Fetel je u 46. krugu obišao i Rikarda, pa se našao iza Verstapena.

Do kraja trke Hamilton je zadržao prvo mesto, usporio je kako bi eventualno ostali vozači došli do šanse da preteknu Rozberga, ali je Nemac sačuvao drugo mesto. Fetel je u 51. krugu uspeo da obiđe i Verstapena i sezonu je završio na podijumu.

Rozberg je sezonu završio sa 385 bodova, a Hamilton sa 380.

Poslednju trku u šampionatu pratile su brojne poznate ličnosti, među kojima teniska legenda Rodžer Federer i motociklista Dukatija Horhe Lorenco.