Vozač Mercedesa Luis Hamilton pobedio je danas u trci za Veliku nagradu Španije u šampionatu Formule jedan.

Vozač Mercedesa Luis Hamilton pobedio je danas u trci za Veliku nagradu Španije u šampionatu Formule jedan.

Hamilton je trku završio za sat, 35 minuta i 56,497 sekundi i tako došao do 55. pobede u karijeri, a druge u sezoni.

Drugo mesto zauzeo je vozač Ferarija Nemac Sebastijan Fetel sa 3,490 sekunde zaostatka, dok se na trećem stepeniku pobedničkog postolja našao Australijanac Danijel Rikardo iz Red Bula 75 sekundi zaostatka.

Četvrto mesto zauzeo je Meksikanac Serhio Peres iz Fors Indije, a njegov klupski kolega Francuz Esteban Okon našao se na petom mestu.

Prvu desetorci u kompletirali su Niko Hilkenberg iz Renoa, Paskal Verlajn iz Zaubera, vozači Toro Rosa Karlos Sainc junior i Danil Kvjat, odnosno Roman Grožan iz Hasa.

Fetel je lider u šampionatu Formule jedan sa 104 boda, dok je Hamilton drugi sa 98, a vozač Mercedesa Valteri Botas nalazi se na trećem mestu sa 63, dok je Kimi Raikonen iz Ferarija četvrti sa 49, a peti Rikardo sa 37.

Povezana vest:  Pireli upozorio timove na rizik guma za mokro

Fetel je dobrim startom i ulaskom u prvu krivinu preuzeo lidersku poziciju od Hamiltona koji je gotovo pola trke ostao iza lidera u šampionatu. ;

Start trke za Veliku nagradu Španije obeležio je incident u kom su učestvovali vozač Ferarija Kimi Raikonen, Maks Ferštapen iz Red Bula i Valteri Botas iz Mercedesa.

Nakon malog kontakta Botasa s Raikonenom u prvoj krivini, ;Raikonen je zakačio Ferštapena, pa su obojica morali da završe trku, dok je Botas prošao bez kvara.

Fetel je s liderske pozicije u 16. krugu prvi odlučio da ide ;na zamenu pneumatika. Zaustavljanje je trajalo duže od očekivano, pa se po izlasku iz boksa vratio na četvrto mesto, iza Hamiltona i Botasa, odnosno Danijela Rikarda iz Red Bula.

Povezana vest:  Reno preuzeo Lotus, vraća se u Formulu jedan

Hamilton je u 22. krugu otišao u boks i stavio srednje tvrde gume, a za to vreme Felet je pretekao Rikarda, ali se zaglavio iza Botasa, gde je u dva kruga izgubio četiri sekunde u odnosu na Britanca.

Fetel je 26. krugu uspeo da pretekne Botasa, a Hamiltonu je to pošlo samo krug kasnije. U tim trenucima Nemac je imao osam sekundi prednosti u odnosu na Britanca.

Sve se promenilo posle perioda virtuelnog bezbednosnog vozila u 35. krugu koje je je izazvalo izletanje Stofela Vandornea u Meklarenu nakon kontakta sa vozačem Vilijamsa Felipeom Masom.

Mercedes je pozvao Hamiltona ranije u boks. Britanac je prešao na meke gume, a Fetel je ostao još dva kruga na stazi, da bi potom na promeni stavio srednje tvrde pneumatike, koje su ga učinile sporijim od Hamiltona, pa je razlika nakon promena sa osam sekundi pala na manje od jedne.

Povezana vest:  Rozberg na pol-poziciji u Singapuru

Po izlasku Fetela iz boksa došlo je do blagog kontakta s Hamltonom, ali je vozač Ferarija iz tog duela izašao kao pobednik. Britanac je vršio pritisak nad Nemcem, što mu se isplatilo u 44. krugu kada ga je zaobišao u prvoj krivini.

Hamilton od tog trenutka nije imao problema, bio je ubedljiv do kraja trke i tako došao do trijumfa na stazi „Katalunja“.

Rikardo je bez većih problema došao do trećeg mesta. On gotovo tokom cele trke bio na četvrtom mestu, ali je zahvaljujući kvaru na bolidu Valterija Botasa u 39. krugu, zbog kog je Finac morao da odustane, došao do mesta na podijumu.