Vozač Ferarija Sebastijan Fetel pobedio je danas u trci Formule 1 za Veliku nagradu Mađarske i uvećao vođstvo u generalnom plasmanu.

Fetel je ostvario četvrtu pobedu u sezoni, a 46. u karijeri. On je trku na Hungaroringu završio za sat, 39 minuta, 46,713 sekundi.

Drugo mesto zauzeo je Kimi Raikonen iz Ferarija, a treći je bio vozač Mercedesa Valteri Botas.

Četvrto mesto zauzeo je Luis Hamilton iz Mercedesa, a peti je bio Maks Verstapen iz Red Bula.

Vozač Meklarena Fernando Alonso zauzeo je šesto mesto, a bodove su još osvojili Karlos Sainc iz ekipe Toro Roso, vozači Fors Indije Serhio Peres i Esteban Okon, kao i Stofel Vandorn iz Meklarena.

Fetel je uvećao prednost nad Hamiltonom na 14 bodova u generalnom plasmanu.

Fetel je dobro startovao sa pol pozicije i odbranio prvo mesto od klupskog kolege Raikonena, iza njih vozio je Botas, dok je Hamilton sa četvrtog pao na peto mesto iza Verstapena. U drugoj krivini dogodio se incident među vozačima Red Bula, pošto Verstapen je udario u Rikarda. Bezbednosno vozilo je izašlo na stazu, pa Rikardo je morao da završi trku, a po dolasku u boks svog klupskog kolegu nazvao je amaterom. Verstapen je zbog incidenta kažnjen sa 10 sekundi.

Povezana vest:  Botas zadovoljan pobedom u Sočiju

U šestom krugu trka je nastavljena, Hamilton je odmah napao Verstapena, ali je Holanđanin uspeo da se odbrani. U međuvremenu Fetel je dobro vozio i stekao je 2,4 sekunde prednosti nad klupskim kolegom. Posle toga Mercedesovi bolidi su otišli na zamenu guma i vratili se na svoje pozicije, a isto je u 33. krugu učinio i Fetel i na stazu se vratio iza Raikonena i Verstapena.

Povezana vest:  Truli iz Formule 1 prelazi u NASCAR?

Posle toga je i Raikonen otišao u boks i vratio se iza Verstapena i Fetela. Finac je bio ljut jer je smatrao da je mogao još koji krug da ostane na stazi kako bi napravio veću prednost nad Fetelom. U tim trenucima prvi je bio Verstapen, koji nije išao u boks i nije odslužio kaznu od 10 sekundi.

Hamilton je dobro vozio i primakao se Botasu na sekund, a za to vreme Alonso je dobro obišao Sainca za deveto mesto. Fetel se požalio na probleme sa volanom, a Raikonenu se približio Botas na samo 1,6 sekundi. U 43. krugu Verstapen je otišao u boks, gde je i obavio kaznu i na stazu se vratio kao peti, iza Hamiltona.

Hamilton se zatim požalio na sporu vožnju dvojca iz Ferarija, a u 46. krugu je obišao Botasa, koji mu je bez problema prepustio treće mesto, nakon što je ušao široko u krivinu. Britanac je posle toga stigao na 1,3 zaostatka za Raikonenom. Vodeći su zatim naišli na gužvu na stazi, ali su ih bez problema propuštali vozači koji su zaostali za krug, a za to vreme Hamilton se primakao Raikonenu na nešto manje od sekunde.

Povezana vest:  Rozberg kreće sa pol pozicije u Abu Dabiju

Verstapen je u završnici trke dobro vozio i primakao se Botasu na 1,4 sekunde tri kruga pre kraja i bio je u prednosti jer je imao novije gume u odnosu na Mercedesov dvojac, ali ipak nije mogao da učini više.

Hamilton nije uspeo da prestigne Raikonena, pa je vratio Botasu treće mesto i posle njega je prošao kroz cilj.

Naredna trka u šampionatu vozi se 25. avgusta za Veliku nagradu Belgije.