sebastian_vettel_u_bolidu

SEBASTIJAN FETEL KREĆE SA POL POZICIJE U HOKENHAJMU

Bik jači od Matadora

 

Uspeo je pred domaćom publikom Sebastijan Fetel da raširi krila Red Bulu i odnese ispred nosa pol poziciju Fernandu Alonsu iz Ferarija za samo dva hiljadita dela sekunde. Fetel, rođen u Hepenhajmu, samo 30-ak kilometara od Nirburginga, nije mogao ni da zamisli bolje mesto sa kojeg će startovati na današnjoj Velikoj nagradi Nemačke.

Svi su, makar na filmu, imali priliku da vide trenutak kada matador čeka bika u koridi, ne bi li mu zadao poslednji smrtonosni ubod mačem. Ovoga puta matador je promašio, a bik nije želeo da propusti šansu i rogovi su odradili svoje. Tako je i Ferari ostao bez prilike da osvoji prvu pol poziciju ove sezone.

– Neverovatno je koliko sam srećan. Prvi put imam pol poziciju kod kuće, ali glavni izazov biće na trci. Imamo snažan bolid i biće teška borba protiv Ferarija. Ipak, cilj je pobeda na trci, jer nagrade za pol poziciju nema, osim što odete srećni na spavanje – objašnjava Fetel.

Međutim, Skuderija će i te kako pritisnuti Fetela, jer osim Alonsa na drugoj, odmah iz drugog reda, sa treće pozicije krenuće još jedan crveni bolid Ferarija u kome će biti Felipe Masa. Uostalom, italijanska ekipa delovala je preporođena u kvalifikacijama, za razliku od trka u Valensiji i Silverstonu i definitivno bi mogli konačno da ostvare neki zapaženiji rezultat.

Povezana vest:  Poredak vozača i konstruktora u Australiji

Da sve bude interesantnije, u istom redu sa Masom na poziciji četiri nalazi se Mark Veber u drugom Red Bulu. Situacija u austrijskoj ekipi se izgleda stabilizovala posle situacije sa prednjim krilom u Silverstonu. Doduše u Red Bulu se situacija smiruje samo do sledeće prilike za haos, kao što je bilo i posle Velike nagrade Turske.

– Ušao sam preširoko u krivinu jedan. Nije bilo dovoljno dobro i na žalost izgubio sam poziciju od Felipea. Makar je Seb uradio odličan posao za tim osvajanjem pol pozicije – pohvalio je Veber klupskog kolegu.

Pretnju za svu četvoricu vozača, predstavljaće dvojac Meklarena iz trećeg reda, za kojeg bi Red Bul i Ferari sigurno više voleli da se nalaze bar još nekoliko pozicija iza. DŽenson Baton i Luis Hemilton kreću sa pozicija pet i šest, što ima daje šansu da učine start trke veoma uzbudljiv. Ekipa iz Vokinga nije delovala u kvalifikacijama toliko brzo, ali Meklaren uglavnom sve potencijalne nedostatke uspeva da „ispegla” na trci, pa ne treba sumnjati da će i danas biti tako.

– Moj tempo nije bio toliko dobar u kvalifikacijama – objašnjava Hemilton. – Uradio sam najbolje što sam mogao, ali su dva tima uradila nešto bolji posao od mene. Ipak, naš trkački tempo je uvek bolji od onog u kvalifikacijama.

Povezana vest:  Rivali Red Bula: Fetel je imao sreće u Abu Dabiju

Robert Kubica uvek odveze Reno do samog kraja u kvalifikacijama, a Poljak je i juče uradio isto. Kubica će krenuti sa sedmog mesta sa dobrim šansama da osvoji puno bodova u Nemačkoj.

Vilijams nastavlja sa standarno dobrim rezultatima u kvalifikacijama. I u Nemačkoj su Rubens Barikelo i Niko Hulkenberg došli do poslednjeg kruga kvalifikacija, pa će Brazilac krenuti sa osme, a Nemac sa 10. pozicije.

Niko Rozberg još jednom je uspeo da Mercedes GP doveze u poslednji krug kvalifikacija, ali je došao samo do 10. mesta, dok je samo jedno mesto od trećeg kruga kvalifikacija ostao drugi vozač u Mercedesu Mihael Šumaher.

U Hokenhajmu su se vozile dobre i uzbudljive trke. Kiša je padala tokom nezvaničnih treninga i kvalifikacija, a i trka bi mogla da bude održana u istim uslovima. Bude li tako, najbrži cirkus na svetu mogao bi u Nemačkoj da opravda taj naziv.

 

REZULTATI KVALIFIKACIJA ZA VN NEMAČKE

 

1. Sebastijan Fetel (Nemačka, Red Bul) 1:13,791 minuta, 2. Fernando Alonso (Španija, Ferari) 1:13,793, 3. Felipe Masa (Brazil, Ferari) 1:14,290, 4. Mark Veber (Australija, Red Bul) 1:14,347, 5. DŽenson Baton (Velika Britanija, Meklaren) 1:14,427, 6. Luis Hemilton (Velika Britanija, Meklaren) 1:14,566, 7. Robert Kubica (Poljska, Reno) 1:15,079, 8. Rubens Barikelo (Brazil, Vilijams) 1:15,109, 9. Niko Rozberg (Nemačka, Mercedes GP) 1:15,179, 10. Niko Hulkenberg (Nemačka, Vilijams) 1:15,339…

Povezana vest:  Luis Hamilton pobedio u trci za Veliku nagradu Kine

 

 

 

ŠAMPIONAT VOZAČA

1. Luis Hemilton (V. Britanija, Meklaren)      145

2. DŽenson Baton (V. Britanija, Meklaren)   133

3. Mark Veber (Australija, Red Bul)  128

4. Sebastijan Fetel (Nemačka, Red Bul)         121

5. Fernando Alonso (Španija, Ferari)  98

6. Niko Rozberg (Nemačka, Mercedes GP)   90

7. Robert Kubica (Poljska, Reno)       83

8. Felipe Masa (Brazil, Ferari) 67

9. Mihael Šumaher (Nemačka, Mercedes GP)            36

10. Adrijan Zutil (Nemačka, Fors Indija)       35

11. Rubens Barikelo (Brazil, Vilijams)           29

12. Kamui Kobajaši (Japan, Zauber)   15

13. Vitantonio LJuci (Italija, Fors Indija)       12

14. Sebastijan Buemi (Švajcarska, Toro Roso)           7

15. Vitalij Petrov (Rusija, Reno)         6

16. Haime Alguersuari (Španija, Toro Roso)  3

17. Niko Hulkenberg (Nemačka, Vilijams)     2

 

EKIPNI PLASMAN

1. Meklaren     278

2. Red Bul       249

3. Ferari           165

4. Mercedes GP          126

5. Reno            89

6. Fors Indija   47

7. Vilijams       31

8. Zauber         15

9. Toro Roso   10