HAMILTON O PREDSTOJEĆOJ SEZONI

Pored šampiona, ja sam broj dva

 

f1_grand_prix_logoLuis Hamilton očekuje izuzetno uzbudljivu sezonu u Formuli 1, a u šali je sebe nazvao vozačem broj 2, pored novog klupskog kolege u Meklarenu, Džensona Batona.

Svetski prvak iz 2008. koji je prošle nedelje proslavio 25-ti rođendan, u novoj sezoni voziće auto sa brojem 2, dok je broj 1 rezervisan za Batona posle osvajanja titule sa ekipom Bron GP prošle sezone.

Oba vozača, osim međusobne borbe, očekuje i okršaj sa povratnikom u F1 posle tri godine pauze, sedmostrukim šampionom Mihaelom Šumaherom

Mislim da bi ovo mogla da bude jedna od najuzbudljivijih sezona Formule 1, bar za mene, posebno imajući u vidu povratak Šumahera. Svetski šampion postao je moj klupski kolega, Masa se vratio, a Fernando je u Ferariju. Rekao bih da su najbolji vozači u najboljim ekipama, pa bi takmičenje ove sezone moglo da bude najuzbudljivije – kaže Hemilton.

Mlađi od dva Britanca, članova ekipe iz Vokinga, raduje se saradnji sa aktuelnim šampionom.

On ima veliko iskustvo u Formuli 1, pa se nadam da ću naučiti mnogo od njega, ali i on od mene. Očigledno, obojica želimo da pobedimo, ali se nadam da ćemo ići u istom smeru sa istim ciljem, što će pomoći timu da napreduje i ostvari dobre rezultate. Ravnopravni smo, mada sam ja u ekipi malo duže od njega – rekao je Hemilton, član Meklarena od 2007. iako je duže od decenije bio pod njihovim patronatom, uspevši i da se našali na sopstveni račun. – Ekipa radi naporno da bi on bio brz koliko je to moguće, a pritom je i svetski šampion. Ja nisam šampion, ja sam vozač broj dva.

Povezana vest:  Zbog koronavirusa otkazana trka Formule 1 u Šangaju

 

NEKADAŠNJI ŠEF RENOA U NOVOJ ULOZI

Brijatore predsednik Juventusa?

Donedavni šef ekip Reno u Formuli 1, Flavio Brijatore, doživotno suspendovan zbog umešanosti u incident na Velikoj nagradi Singapura 2008, mogao bi da postane novi predsednik najpoznatijeg italijanskog fudbalskog kluba Juventus.

Kako prenose italijanski mediji Brijatore (59) mogao bi da preuzme tu funkciju od dosadašnjeg predsednika Žan-Klod Blana, koji je da ironija bude veća, postao predsednik posle skandala Kalčopoli oko nameštanja mečeva 2006. zbog čega je prethodno rukovodstvo podnelo ostavku.

Žan-Klod Blan je trenutno izložen oštrim kritikama, zbog loših rezultata Juventusa u ovoj sezoni.

Brijatore, suvlasnik fudbalskog kluba iz Londona Kvins Park Rendžers zajedno sa prijateljem Bernijem Eklstonom, je u odličnim odnosima sa porodicom Anjeli koja je vlasnik Fiata i Ferarija, a i dugogodišnji većinski vlasnik ekipe iz Torina.

Povezana vest:  Šumaher zadovoljan novim debijem

 

Pike prešao u NASKAR

Nelson Pike junior, za kojeg je prošle godine utvrđeno da je po naredbi direktora tima Flavija Brijatorea, namerno izazvao sudar na Velikoj nagradi Singapura 2008. da bi pomogao klupskom kolegi Fernandu Alonsu, takmičiće se ove sezone u NASKAR šampionatu.

Nelsinjo se na ovaj korak odlučio pošto mu prvih godinu i po dana u Formuli 1 nije prošlo onako kako je želelo, pa je rešio da proba nešto novo.

Nekoliko meseci sam razmišljao o opcijama. Učestvovanje u NASKAR šampionatu je veliki izazov – rekao je Brazilac.

Pikeov boravak u Renou obeležen je sa nekoliko kontroverznih momenata. Brazilac je optuživao ekipu da favorizuje dvostrukog svetskog šampiona Fernanda Alonsa, a nadovezala se i istraga oko incidenta u Singapuru, zbog čega se nije takmičio od avgusta prošle godine, kada je dobio otkaz u Renou posle 28 trka.

 

ENGLEZI NE GUBE VREME

Spremni Kosvortovi motori

Engleski proizvođač agregata Kosvort, čije je sedište u Nortemptonu, objavio je da je prva pošiljka motora za novu sezonu spremna za isporuku ekipama.

U Formulu 1 se Kosvort vratio posle pauze od četiri godine, kada su Kosvortove motore koristili Vilijams i Toro Roso.

Povezana vest:  FORMULA 1, Fetel: Moje vreme tek dolazi

Ove sezone će pet ekipa koristiti njihove agregate – opet Vilijams, kao i četvoro novajlija u „najbržem cirkusu”: Kampos Meta, Lotus, US Tim i Virdžin, a po ugovoru proizvođač iz Nortemptona će u naredne tri godine snabdevati ove ekipe svojim motorima.

 

Valensija bez Red Bula

Tim Red Bul Rejsing, odlučio je da preskoči prvo predsezonsko testiranje u Valensiji od 1. do 3. februara, kako bi se dobilo više vremena za razvoj i proizvodnju novog bolida, saopštio je šef ekipe Kristijan Horner.

Ovim potezom dobićemo više vremena za rad u vazdušnom tunelu. S obzirom na zabranu dosipanja goriva u novoj sezoni, odlučili smo da našim dizajnerima damo što je moguće više vremena – objasnio je Horner.

Za razliku od drugih afirmisanih timova, ekipa iz Milton Kina jedina neće imati spreman auto za prva testiranja u Valensiji, već je odlučila da čeka proveru u Herezu, gde će prvi put na stazu izaći novi bolid RB6.

Slična situacija se dogodila i prošle godine, kada je Red Bul propustio prva testiranja, a Horner je, takođe, naglasio da je malo verovatno da se u Valensiji ekipa pojavi sa prošlogodišnjim RB5 bolidom.