ODRŽANO OTVORENO PRVENSTVO MAĐARSKE U KEČKEMETU

Bronzani uzlet mlade Daniele Perić

 

tamara_agoston_stoni_tenisDo početka drugog dela srpskog šampionata ostalo je nešto manje od mesec dana, pa klubovi nastoje što bolje da iskoriste pauzu. U Kečkemetu je održano Otvoreno prvenstvo Mađarske u konkurenciji mlađih kadeta, a Srbiju su predstavljali Unirea, Senta i Bačka Topola.

U konkurenciji devojčica do 11 godina, rezultat sa svaku pohvalu napravila je Daniela Perić osvajanjem bronzane medalje. Oba poraza na turniru, talentovana igračica iz Uzdina doživela je od Adine Diakonu. Rumunka je bila bolja u takmičenju po grupama, a zatim i u polufinalu.

– S obzirom da je Danieli ovo bilo prvi put da igra van granica Srbije, bronza predstavlja odličan rezultat. Pokazala je da ima talenat, ali je potrebno još mnogo rada i truda da bi stasala u kvalitetnu igračicu. Čak i mnogo udaljenije zemlje, kao Španija ili Letonija, imale su mnogo više predstavnika od Srbije. To ubuduće mora da se promeni  – kaže Nikolaj Lupulesku, prvi čovek višestrukog prvaka iz 90–ih.

Povezana vest:  SP STONI TENIS, Nove pobede srpskih selekcija

Ekipni deo turnira, A tim iz Uzdina završio je na odličnom 11. mestu. Sa dve pobede u grupi, Ivana Milovanović i Izabela Lupulesku plasirale su se u glavni žreb, naletele na A tim Mađarske, i posle velike borbe poražene 2:3

Za B tim igrale su Mihaela Fera i Daniela Perić. Sa dve pobede i porazom, zauzele su drugo mesto u grupi, pa su kroz razigravanje turnir završile na 14. mestu, i to među 34 ekipe.

Povezana vest:  Kinezi osvojili sva zlata na SP u Roterdamu

Takmičenje po grupama, Senta je završila sa dve maksimalne pobede, protiv Litvanije B i najboljeg sastava Austrije. U prvom kolu glavnog žreba, Tamara Agošton i Ivana Vejnović igrale su protiv B tima Rumunije i izgubile posle pet setova.

– Falilo nam je i malo sreće prilikom žreba da prođemo dalje, i napravimo bolji rezultat. Dve partije dobila je Vejinović, ali je Agošton odigrala nešto slabije, pa je Rumunija nastavila takmičenje i na kraju osvojila prvo mesto. Isto važi i za pojedinačni deo takmičenja, jer su obe su imale teške protivnice. To nije opravdanje, ali treba da bude jasno da je to posledica što naše mlade igračice retko idu na međunarodna takmičenja – rekla je Eržebet Teke, trener u STK Senta.

Povezana vest:  Dragan Stevanović i Zoran Kalinić otvorili stonoteniski festval mladosti u Vrnjačkoj Banji

Pojedinačno, kobne za igračice Sente opet su bile Rumunke. Sa dve ubedljive pobede, Agošton se plasirala među osam najboljih, ali je poražena od Andree Klapa 0:3, koja je kasnije osvojila zlato. U prvom kolu glavnog žreba, Vejnović je izgubila od Bjanke Krisan, na kraju bronzane.

U konkurenciji mlađih kadeta do 11 godina, jednog predstavnika imala je Bačka Topola. Talentovani Rihard Kovač završio je takmičenje u četvrtfinalu. Prethodno je u grupi imao pobedu i poraz, da bi u prvom kolu glavnog žreba pobedio Simona Roka (Nemačka) 3:1.