Četiri meseca nakon što je uvodna trka otkazana u poslednjem trenutku, sezona Formule 1 napokon počinje ovog vikenda – na drugom kontinentu i u svetu koji izgleda drugačije.

Na stazi u Špilbergu neće biti navijača, a zbog korona virusa i dalje je neizvesno koliko se trka može održati i gde.

To možda nije jedini neobičan prizor, pošto vozači razgovaraju o načinima podrške borbi protiv rasizma, medju kojima i o tome da kleknu uoči prve trke u ovogodišnjem šampionatu, u znak podrške pokretu „Životi crnaca su važni“.

Povezana vest:  Eklston odrekao novca od kazni za odlaganje šampionata

Skraćena sezona Formule 1 počeće trkama na stazi u Špilbergu, u Austriji, 5. i 12. jula umesto u 16.000 kilometara udaljenom Melburnu.

Pandemija korona virusa dovela je do toga da ta prva trka u martu, u Australiji, bude otkaza dva dana pre njenog starta. Nekoliko drugih trka, medju kojima i Velika nagrada Monaka, takodje su otkazane.

Spasilački paket sa osam evropskih trka stisnutih u 10 nedelja trebalo bi da se završi Velikom nagradom Italije 6. septembra.

Povezana vest:  FORMULA 1, Hamiltonu pol pozicija na VN Mađarske

U Formuli 1 se i dalje nadaju da će održati 15 do 18 trka od predvidjene 22.

Staza u Špilbergu odsečena je od većih gradova, ali su stroge zdravstvene i bezbednosne mere ipak uspostavljene.

Svi koji uđu na stazu, uključujući i znatno smanjen broj predstavnika medija, moraju imati negativan nalaz na kovid-19.

Timovi Formule 1 neće moći da se medjusobno druže, na stazi i van nje, dok će se vozači držati konferencije za novinare putem video linka i sa unapred poslatim pitanjima.

Povezana vest:  Alonso najbrži na drugom nezvaničnom treningu u Monaku