Vozač Mercedesa Valteri Botas pobedio je danas u trci Formule 1 za Veliku nagradu Rusije u Sočiju.

Botas je ostvario devetu pobedu u karijeri, a drugu u Sočiju. To je druga pobeda u sezoni za finskog vozača, koji je bio najbrži i u prvoj trci šampionata u Austriji.

Drugo mesto zauzeo je vozač Red Bula Maks Verstapen sa zaostatkom od 7,729 sekundi, a treći je bio Luis Hamilton iz Mercedesa sa 22,729 sekundi zaostatka. Hamilton je dobio dve kazne od po pet sekundi nakon što je u dva navrata vežbao start na pogrešan način pre trke.

Šestostruki svetski šampion danas je pokušavao da izjednači rekord Mihaela Šumahera od 91 pobede. On sada ima 10 kaznenih bodova i ako dobije još dva biće suspendovan jednu trku.

Vozač Rejsing Pointa Serhio Peres zauzeo je četvrto mesto, peti je bio Danijel Rikardo iz Renoa, a šesto mesto zauzeo je vozač Ferarija Šarl Lekler. Vozač Renoa Esteban Okon trku je završio na sedmom mestu, dvojac Alfa Taurija Danil Kvjat i Pjer Gasli zauzeli su osmo i deveto mesto, a 10. je bio Aleksandar Albon iz Red Bula.

Hamilton je startovao sa pol pozicije i zadržao vodjstvo ispred timskog kolege Botasa koji je odlično startovao i obišao Verstapena za drugo mesto. Finac je u jednom trenutku uspeo da izbije ispred Hamiltona, ali je aktuelni šampion uspeo da vrati vodjstvo.

Povezana vest:  FIA ODLUČILA DA NE DOZVOLI ULAZAK STEFAN GP – U UMESTO USF1

Posle toga izašlo je bezbednosno vozilo na stazu, zbog incidenta Lensa Strola i Karlosa Sainca koji su udarili u zaštitni zid i posle toga završili trku. Dobar start imali su i Okon i Rikardo, koji su se popeli na četvrto i peto mesto.

Za vreme sejfti kara pojedini vozači otišli su na zamenu guma. U šestom krugu trka je nastavljena, poveo je Hamilton ispred Botasa, Verstapena, Okona, Rikarda, Peresa, Gaslija i Leklera.

Hamilton je zatim obavešten da je dobio dve kazne od po pet sekundi, nakon što je dva puta vežbao start na pogrešan način. On je u 12. krugu imao 1,5 sekundi prednosti nad Botasom. Dobro je vozio Peres koji je u 15. krugu obišao Rikarda i preuzeo peto mesto, a vozač Renoa je tada otišao na zamenu guma.

Hamilton je u tim trenucima vozio najbrži krug i pokušavao da stekne što veću prednost zbog kazne koju je dobio. On je u 16. krugu otišao u boks, gde je obavio kaznu od 10 sekundi, zatim su mu promenjene gume i na stazu se vratio iza Fetela, na 11. mesto. On je putem radija rekao ekipi da je to smešno i pitao zbog čega kaznu nije obavio na kraju trke, na šta mu je odgovoreno da je tako moralo.

Povezana vest:  Vozači Mercedesa najbrži na treninzima u Maleziji

U 19. krugu Hamilton je obišao Fetela i preuzeo sedmo mesto. Botas je posle toga na čelu vozio najbrže krugove, a u 21. krugu Peres je otišao u boks i na stazu se vratio ispred Fetela, na šesto mesto, nakon čega je Lekler preuzeo treće mesto.

Hamilton je smanjivao zaostatak za Verstapenom, na šta je reagovao Red Bul i pozvao svog igrača na zamenu guma. Holandjanin se na stazu vratio kao četvrti, iza Kvjata, ali ispred Hamiltona. Šestostruki svetski prvak je zatim upitao ekipu zbog čega su ga rano pozvali u boks i rekao je da će se mučiti do kraja trke, a na podatak o rezultatima Verstapena, Hamilton je rekao da ne želi više da sluša informacije, jer to neće ništa promeniti.

Botas je zatim otišao na zamenu guma i bez problema se vratio na prvo mesto, a u 29. krugu u boks je otišao i Lekler i vratio se kao sedmi na stazu. Kvjat je zatim otišao u boks, pa se Hamilton popeo na treće mesto.

Povezana vest:  Stefan GP želi da preuzme USF1

Iz ekipe Renoa obavestili su Rikarda da je kažnjen sa pet sekundi zbog greške, na šta je Australijanac odgovorio da je pogrešio i da će morati da vozi brže.

Botas je u tim trenucima bio siguran na čelu, vozio je najbrže krugove. U 43. krugu na kratko je uvedeno virutelno vozilo bezbednosti, kako bi redari namestili zaštitnu ogradu koju je pomerio Grožan svojim Hasom posle duela sa Fetelom.

U tim trenucima dobro je vozio Gasli i obišao Albona za 10. mesto, a ubrzo i Norisa pa je u 48. krugu bio deveti. Versatpen je zatim vozio najbrži krug trke, Botas je pokušao da bude bolji i uspelo mu je u pretposlednjem krugu, čime je dobio i dodatni bod. Albon je na kraju dobio kaznu od pet sekundi, ali to nije promenio poredak, pa je osvojio bod u Sočiju.

Naredna trka vozi se 11. oktobra za Veliku nagradu Nemačke.

PHOTO: LAT Images