f1_grand_prix_logoVitmarš menja Montecemola

Udruženje timova Formule 1 (FOTA) potvrdilo je da je Martin Vitmarš, šef Meklarena izabran za predsednika za 2010. umesto Luke di Montecemola, a da će njegov zamenik biti Stefano Domenikali iz Ferarija.

Kristijan Horner iz Red Bula postavljen je na čelo sportskog dela, dok će Ros Braun i dalje biti zadužen za tehnička pitanja. Umesto Flavia Brijatorea, koji je prošle godine bio odgovoran za komercijalne poslove, sada će tu ulogu preuzeti Izvršni odbor.

– FOTA timovi raduju se saradnji sa Martinom Vitmaršom u nastavku razvijanja aktivnosti u dugoročnom interesu Formule 1 – navodi se u saopštenju Fota.

U međuvremenu na sajtu FOTA našao se i logo četiri nova tima – Lotusa, Kamposa, Virdžin i USF1, što znači da su sve ekipe u F1 šampionatu članovi Udruženja.

 

NASKAR odmor za Pikea

Nelson Pike junior (24) koji je posle istrage da je namerno izazvao sudar na Velikoj nagradi Singapura 2008. izgubio mesto vozača u Renou, pa prešao u NASKAR šampionat, otkrio je da je imao ponude da ostane u najbržem cirkusu.

Povezana vest:  SEBASTIJAN FETEL STARTOVAĆE DANAS SA POL POZICIJE PRVI PUT JOŠ OD VELIKE NAGRADE KINE

– Mogao sam da ostanem u Formuli 1, da sam to želeo. Imao sam i ponudu tima – rekao je Pike koga su povezivali sa novim timom u šampionatu španskim Kamposom, a zazim dodao. – Ali sam bio umoran od svih stvari tamo.

Međutim, Brazilac ne misli da je prelazak u NASKAR korak nazad.

– Za ljude koji se zaista razumeju, to je možda stepenik niže kada je tehnologija automobila u pitanju. Ali u smislu karijere, koliko je to veliko takmičenje na mnogo načina je to možda i teži korak od Formule 1 – prilično je siguran Pike.

 

Za Alonsa postoji samo Formula 1

Dok je nekoliko njegovih rivala odlučilo da se oproba i u drugim takmičenjima na četiri točka, Fernando Alonso razmišlja samo o Formuli 1.

U proteklih nekoliko godina, Huan Pablo Montoja i Skot Spid prešli su u NASKAR, a najsvežiji je „prebeg” Nelsona Pikea juniora, dok je Jarno Truli nedavno testirao automobil za Sprint Kup. Kimi Raikonen je otišao iz Formule 1 zbog relija, a Robert Kubica treba da učestvuje na reliju Monte Karlo.

Povezana vest:  FORMULA 1, VN BRAZILA, Fetel okončao sezonu rekordnom devetom pobedom

Penzionisani vozači, među njima Mika Hakinen i Ralf Šumaher, prešli su u DTM seriju, a izgleda da će njihovim stopama poći i Dejvid Kultard.

Međutim, dvostruki svetski šampion i član Ferarija nema nameru da uradi nešto slično tome.

– Za mene je Formula 1 vrh svega. Ne vidim sebe na nekom drugom mestu. Želeo sam da se takmičim u Formuli 1 još dok sam bio dete – ne ostavlja mesta sumnji Alonso, ali se i našalio kada je u pitanju njegovo mišljenje o NASKAR takmičenju. – Volim da ga igram na mom Soni plejstejšnu.

 

Sujeverni Šumi

Mihael Šumaher ima nameru da zameni brojeve automobila pre početka sezone i to, kako stvari stoje, zbog sujeverja.

Pre nego što je sedmostruki šampion odlučio da se vrati iz penzije, Mercedes GP je već potpisao ugovor sa Nikom Rozbergom koji je dobio broj 3, što znači da bi Šumaher trebao da dobije broj 4, ali je on pitao mlađeg kolegu da se zamene zbog sujeverja.

Povezana vest:  FORMULA 1, Fetel osvojio VN Japana

– Ros Braun zna da preferiram neparne brojeve za trke – rekao je Šumaher.

Svih sedam titula je Nemac osvojio sa neparnim brojevima na bolidu: pet sa brojem 1 i pojednu sa brojevima 3 i 5.

S druge strane, auto sa brojem 4 nikad nije osvojio titulu, a u poslednjih 10 godina ostvario je samo sedam pobeda.

 

Šampion sa novim imidžom

Branilac titule, Dženson Baton, juče je napunio 30 godina, što je bio dovoljan razlog da razgovara sa britanskim novinarima, ali se pojavio bez karakteristične brade.

Pretpostavlja se da je brijanje „palo” zbog želje Batona da izgleda mlađe, bar kao i njegov klupski kolega Luis Hamilton (25) ili je u pitanju naredba Meklarena zbog imidža ekipe.

– Mislim da je trebalo da se obrijem, zato što sad imam mlađeg kolegu u timu. Moram da izgledam mlađe – našalio se Baton.

Međutim, kako prenose ostrvski mediji, izgleda da je DŽesika, Batonova lepša polovina „krivac” za novi izgled.