f1_grand_prix_logoFORMULA 1 VESTI

VELIKE AMBICIJE DOSKORAŠNJEG PENZIONERA

Šumaher cilja obe titule

 

Čak i za čoveka visokih standarda, kakav je sigurno Mihael Šumaher, bilo je za očekivati da će posle trogodišnje pauze postaviti sebi skromnije ciljeve. Bar za početak.

Međutim, to se nije dogodilo. Sedmostruki šampion ambiciozniji je neko ikad. Sa svojim saradnikom iz Ferarija, Rosom Braunom, sada glavnim u Mercedesu želi obe titule, vozačku i konstruktorsku.

– Želimo da ostvarimo uspehe zajedno. Postava koju imamo, jedinstvena je – Ros Braun i njegov šampionski tim, zatim Mercedes koji zna kako se pobeđuje i najbolji motor u ovom trenutku – i želimo to da iskoristimo. Cilj nam je da osvojimo šampionat. Za to ćemo se boriti od starta. Takve su i moje ambicije – jasan je Šumaher.

Ako ovako jasna najava juriša na obe titule nisu dovoljne da uplaše mlađe rivale, Nemac je spreman i da pokaže kako trogodišnja penzija nije umanjila njegovu glad za uspesima. Naprotiv, veruje da je zbog pauze još jači.

Povezana vest:  FORMULA 1, Singapur demantuje da je pristao da produži ugovor sa F1

– Posle povlačenja 2006. bio sam veoma srećan, osećao sam olakšanje. Bilo je dobro za mene da budem miran tri godine. Napunio sam baterije i primećujem da su se žmarci i motivacija vratili, zato što sa velikom željom iščekujem takmičenje – objasnio je Šumaher.

U međuvremenu FIA i Meklaren odobrili su Šumaheru i Rozbergu zamenu brojeva, iniciranu zbog sujeverja od strane doskorašnjeg penzionera, a i povreda vrata je definitivno prošlost.

– Posledice nesreće su odavno prošle i zbog toga sam siguran da mi vrat neće stvarati probleme – optimista je povratnik u Formulu 1.

 

Reno samo sa Kubicom na prvom testu

Povezana vest:  Od 2012. godine Formula 1 u Rimu?

Robert Kubica mogao bi da bude jedini vozač Renoa na prvom testiranju bolida R30 u Valensiji 1. februara.

Šef tima Erik Bulijer rekao je da do ekipa možda neće imati kompletiranu vozačku postavu.

– Voleli bi smo da tu odluku donesemo što pre. Ako se to ne desi, Robert će razvoj bolida započeti sam – najavio je sledeće korake ekipe Bulijer.

Francuz je, osim toga, potvrdio i da je Nik Hajdfild kandidat za mesto vozača, mada ne i jedini. Osim njega u igri su i Vitalij Petrov (Rusija), Ho-Pin Tung iz Kine i Kristijan Klien iz Austrije.

– Situacija je takva da nema mnogo dostupnih vozača na tržištu – objasnio je Bulijer zbog čega Kubica još uvek nema klupskog kolegu.

 

Ništa od povratka Vilisa

Džef Vilis, jedan od najpoznatijih tehničkih direktora u Formuli 1, neće se vratiti u takmičenje u ekipi Zaubera.

Povezana vest:  Tim studenata iz Srbije prikuplja novac za Formulu student

Britanac je prošle sezone bio u Red Bulu, ali ih je pod još uvek nerazjašnjenim okolnostima napustio sredinom sezone. Osim u Red Bulu, radio je u Vilijamsu, Meklarenu i Hondi.

Krajem 2009. pojavile su spekulacije da bi ove sezone mogao da radi u Ferariju ili Zauberu, ali je švajcarska ekipa početkom ove godine objavila da će njihov tehnički tim i dalje voditi Vili Rampf.

 

Ilaj u Meklarenu

Nekadašnji šef za aerodinamiku u Ferariju Džon Ilaj novi je član ekipe Meklaren.

Britanac je napustio italijansku ekipu u julu prošle godine, zbog nekonkurentnosti modela F60.

Od tada je njegovo mesto u Skuderiji glavni dizajner Nikolas Tombazis, ali je u međuvremenu postavljeno trajnmo rešnjenje.

Ilaj (42) je u Ferari došao iz Renoa 2004. radeći pre toga u Meklarenu i Džordanu.