Delegacija OKS u poseti Olimpijskom muzeju u Lozani

 

delegacija OKSDelegacija Olimpijskog komiteta Srbije koja je prethodnih dana boravila u zvaničnoj poseti Međunarodnom olimpijskom komitetu, drugog dana svoje posete obišla je i Olimpijski muzej u Lozani.

Na čelu sa predsednikom OKS Vladom Divcem, prisustvovali su ceremoniji na kojoj je predsedniku MOK-a Žaku Rogu, predata posebna fudbalska lopta, koju su od materijala koji se recikliraju, napravila deca iz siromašnog dela Najrobija (Kenija). Loptu su predsedniku Rogu predali NjKV Princeza Haja Al Huseini, članica MOK-a i Vilfred Lemke specijalni savetnik UN na programu Sport za razvoj i mir. Ovom ceremonijom ova posebna lopta postala je deo postavke Olimpijskog muzeja.

Povezana vest:  ALPSKO SKIJANJE, Kanađanin Gaj pobednik spusta u Kvitfjelu

„Ova lopta napravljena je od otpadnog materijala, ali predstavlja nešto neprocenjivo. Sport menja ljudske živote živeli oni u palati ili izbegličkom kampu“, izjavio je predsednik Rog.

Prethodno je ovu loptu, kao simbol bliske saradnje MOK i UN, generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Ban Ki-mun, predao MOK-u, na otvaranju XIII kongresa MOK u Kopenhagenu oktobra 2009.  Lopta je potom na donatorskoj večeri NjKV Haje Al Huseini dostigla cenu od 205 hiljada dolara, novac je upućen za realizaciju sportskih programa za decu i mlade u Palestini, a donator je loptu vratio MOK-u kako bi postala eksponat u muzeju.

Povezana vest:  SKI SKOKOVI, Adam Mališ završio karijeru

Prilikom obilaska muzeja, članovi delegacije OKS imali su prilku da vide veoma bogatu zbirku iz istorije Olimpijskog pokreta, pored ostalog Olimpijske baklje i setove medalja sa svih Igara, kao i sportske rekvizite mnogih junaka Olimpijskih igara.

Istog dana u zgradi muzeja održan je sastanak sa Filipom Blanšarom, direktorom Informacionog centra, koji se bavi korišćenjem foto i video materijala i informacione i intelektualne svojine MOK-a. Razgovaralo se na temu upotrebe fotografija i video snimaka MOK (sa našim osvajačima medalja), a za potrebe sajta Olimpijskog komiteta Srbije.

Povezana vest:  ŠAH, Prva pobeda Kasparova na turniru u SAD

Predstavnici OKS predstavili su i koncept monografije koja se priprema povodom 100 godina Olimpijskog komiteta Srbije, a jedna od tema bilo stručna pomoć ljudi iz MOK-a u kreiranju muzeja u Beogradu.