robert_kubica_monte_karlo_portret_2010

Hirurzi sedam sati spašavali Kubicu

 

Više od sedam časova trajala je operacija vozača Lotus Renoa Roberta Kubice jer je povređena ruka bila presečena na dva mesta. Ipak, zahvaljujujući vrhunskoj ekipi lekara predvođenom profesorom Igorom Roseliom izbegnuta je amputacija od koje se strahovalo obzirom da je rađen delikatan zahvat rekonstrukcije kosti i tkiva. Iako je operacija završena na najbolji mogući način za prognoze će morati da prođe još neko vreme.

-Moraćemo da sačekamo najmanje nedelju dana i tek tada ćemo moći da kažemo da li je ruka spašena – objašnjava profesor Roseli. – Oštećeni su nervi i to predstavlja najveću opasnost po potpuni oporavak.

Mada su vesti oko samog zahvata dobre karijera Roberta Kubice još uvek visi o koncu. Čak i da sve bude išlo po planu za potpuni oporavak će trebati makar godinu dana što nije krio ni profesor Roseli.

Povezana vest:  NA VELIKOJ NAGRADI TURSKE MARK VEBER TREĆI PUT U NIZU STARTUJE SA POL POZICIJE (14 ČASOVA

-Rehabilitacija će trajati najmanje godinu dana, a moguće čak i duže jer osim povrede ruke Robert je zadobio i druge brojne povrede. Nadajmo se da nećemo morati ponovo da operišemo ruku – strahuje italijanski stručnjak.

Kubica je 2003. godine u sudaru tokom F3 trke već slomio desnu ruku i strahuje se da bi nova fraktura mogla zakomplikovati stanje. Jasno je da se strahuje i hoće li uopšte moći da nastavi karijeru.

Italijanski mediji objavili su u nedelju uveče da su nesreću verovatno uzrokovali mokar put i neravan teren.

Prema informacijama koje su stigle s mesta događaja te po objavljenim video i foto zapisima izgledno je da je Robertove povrede uzrokovala zaštitna ograda čiji se završetak probio u unutrašnjost automobila.

Povezana vest:  FORMULA 1, Šumaher: Alonso je trenutno najbolji, Fetel mora da uči

Kubičin suvozač Jakub Gerber prošao je bez povreda, ali je bio u teškom psihičkom stanju.

-Gledao sam beleške, nisam ni shvatio da smo izletili s puta. Sve dok nisam video njegovu ruku… Tada je izgubio svest…. Želim da se što pre oporavi, on je ponajpre moj prijatelj – rekao je Greber.

Do početka sezone u Formuli 1 ostalo je tek nešto više od mesec dana i sasvim je izvesno da će Kubica propustiti start u elitnom automobilističkom takmičenju.

Sezona u Formuli 1 započinje 13. marta Velikom nagradom Bahreina.

Ove nedelje je Robert Kubica najavio uspešnu F1 sezonu. Na prvim testiranjima novih bolida ostvario je najbolje vreme u Valensiji.

Povezana vest:  Eklston odrekao novca od kazni za odlaganje šampionata

Kubici ovakvi stresovi nisu strani. U Montrealu 2007. godine je preživeo horor zahvaljujući konstrukciji današnjih bolida i brzoj medicinskoj pomoći. Kada pogledate fotografije nesreće, neverovatno zvuči podatak da je Poljak vozio već sledeću trku SP-a.

Kubičina nesreća dodatno će pokrenuti rasprave: trebaju li F1 vlasnici zabraniti svojim pilotima riskantne auto-moto izlete u vreme pauze? Sećamo se slučaja Huana Pabla Montoje, čiji se odnos s MekLarenom nikada nije u potpunosti oporavio nakon što je povredio rame 2005. godine u moto crossu, ili Marka Vebera koji se povedio pri vožnji mountain bikea.

Osim što strahuju za zdravlje svog vozača, u Lotusu jasno razmišljaju i o sledećim koracima. Zameniće ga prema prvim informacijama Romain Grosejan ili Bruno Sena. Niti Sena, niti Grosejan nikada u Formuli 1 nisu osvojili ni boda.