robert_kubica_monte_karlo_portret_2010

FORMULA 1

Za šest dana će biti jasnije stanje Kubice

 

Poljski vozač Robert Kubica znaće za šest dana da li će moći da koristi desnu ruku, povređenu udesu tokom relija u nedelju u Italiji. To su danas izneli njegovi lekari i dodali da će bar godinu dana trajati rehabilitacija, tako da je nastavak njegove karijere u Formuli jedan za sada neizvestan.

-Ono što nas teši jeste da pokreće prste, kao i njegovo opšte zdrvastveno stanje – rekao je profesor Igor Roselo koji je juče operisao Kubicu u bolnici kod Đenove.

Povezana vest:  Eklston: Nema problema s Rusijom

Kubica je ponovo u indukovanoj komi, rekli su lekari i dodali da će imati operaciju lakta i ramena za nekoliko dana, kao i novu operaciju šake, ako to bude neophodno.

-Treba da čekamo bar još šest dana kako bismo proverili da krvotok ide kako treba – rekao je Roselo i dodao da je Kubicu ruka topla, što znači da je operacija dobro prošla.

Roselo je rekao da će rehabilitaciju trajati godinu dana – „u najboljem slučaju“.

-Ruka je živa. Bila je parcijalna amputacija desne ruke, odnosno odstranjena je trećina podlaktice i nadlaktice. Obe kosti nadlaktice i podlaktice su slomljene na dva mesta, kao i tetive, krvni sudovi i nervi, što je veoma složeno. Ali tokom sedam sati operacije, mi smo rekonstruisali taj deo tela što je najbolje moguće, koristeći ono dobro što je ostalo od ruke – dodao je Roselo.

Povezana vest:  FORMULA 1, Rozberg srećan zbog pobede u Monte Karlu

Kubica se teško povredio u nedelju na reliju Ronde di Andora kod Đenove. On je u Škodi fabiji skrenuo s puta i velikom brzinom udario u zid. Njegov suvozač Jakub Gerber nije povređen.

Kubicin menadžer Danijel Moreli rekao je da su razgovarali i da je vozač Renoa „svestan“ i da su njegove „moždane aktivnosti normalne“. Bivši generalni menadžer Renoa Falvio Brijatore posetio je Kubicu u bolnici i rekao da je iznenađen brzinom oporavka poljskog vozača.

Povezana vest:  VN MAĐARSKE, Hamilton najbrži na prvom treningu na Hungaroringu

-Izgledao je sjajno. Momak je veoma snažan, super jak. Vedrog je duha – rekao je Brijatore.

Kubica je prošle godine osvojio šesto mesto u šampionatu Formule jedan, a nova sezona počinje trkom za Veliku nagradu Bahreina 13. marta.

On je prošle nedelje u Valensiji bio najbrži na prvoj, trodnevnoj probnoj vožnji.