NEOČEKIVANI VETAR U LEĐA SRPSKOM TIMU

Berni priželjkuje Stefan GP

 

logosgp2Iz dana u dan pristižu informacije o mogućem učešću srpske ekipe Stefan GP u F1 šampionatu 2010. Najnovija je da svemoćni gazda karavana Berni Eklston, sudeći bar po njegovoj izjavi datoj nemačkom Bildu, ima simpatije prema timu čiji je vlasnik Zoran Stefanović.

Ne verujem u učešće ekipa USF1 i Kampos. Umesto njih, imam odlične kontakte sa ekipom Stefan GP i pokušavam da im obezbedim startnu poziciju – ne krije namere Eklston.

Ekipa koja je za svoju centralu izabrala nekadašnju Tojotinu fabriku u Kolonju trebalo bi da se takmiči u bolidu čiju je šasiju, motor i menjač razvila Tojota, ali pošto se japanska ekipa povukla iz takmičenja bolid je poneo i novo ime – Stefan, a oznaka je S-01.

Povezana vest:  Hamilton pobedio u trci za Veliku nagradu SAD u Ostinu

Bolid S-01 biće testiran u Portugalu na stazi Portimao od 25. do 28. februara, a ekipa je već poslala opremu u Bahrein gde će biti otvorena sezona, mada Stefan GP zvanično još uvek nije deo F1 karavana.

Kao jedan od vozača figurira Kazuki Nakdžima koji je vozio za Tojotu 2008. i 2009. ali još se ne zna ko bi mogao da bude drugi.

Povezana vest:  Snima se film o drami Nikija Laude

Međutim, izgleda da Eklston i za to ima rešenje. Mlađi od braće Šumaher bi, po njegovim rečima, bio odličan za srpsku ekipu.

Ralf bi bio idealno rešenje za Stefan GP. Poseduje iskustvo, a poznaje i tim – savetuje Britanac.

Ralf Šumaher (34) vozio je poslednje tri godine pre povlačenja za ekipu Tojote, a nedavno je izrazio želju da se, kao i njegov stariji brat Mihael, vrati u „najbrži cirkus” već ove sezone. Ipak, ni Stefan GP ni Nemac nisu potvrdili postojanje bilo kakvih pregovora.

Povezana vest:  VN MALEZIJE, Veber: Bio sam crna ovca u poslednjem krugu kvalifikacija

S druge strane, polako se saznaju imena drugih aktera koji su, kako se nagađa, uključeni u projekat „Stefan GP”. Među njima je nekadašnji šef tima u ekipama Midlend, Spajker i Fors Indija Kolin Kolis. Tu je i bivši dizajner Meklarena i jedan od odgovornih za aferu sa špijuniranjem Majk Koflan, kao i dugogodišnji menadžer ekipe Meklaren Dejv Rajan, odgovoran za aferu sa laganjem Luisa Hemiltona.