sebastian_vetel_japan_bolid

Ni udes nije poremetio Sebastijan Fetel koji će danas u 14 sati Turskoj startovati sa pol pozicije

Kada su kvalifikacije u pitanju Sebastijanu Fetelu niko ne može da stane na put. Branilac titule startovaće sa pol pozicije na Velikoj nagradi Turske uprkos udesu koji je imao u petak na prvom nezvaničnom prilikom kojeg je oštetio bolid. Nemac je ostvario najbolje vreme od 1:25,049 minuta i za četiri desetinke bio je brži od klupskog kolege Marka Vebera koji je krenuti sa druge pozicije.

Najmlađi osvajač titule u Formuli 1 jedini je osvajao pol poziciju od početka sezone čime je ponovio rezultat Mike Hakinena iz 1999. koji je takođe na prve četiri trke te godine jedini osvajao pol poziciju.

– Od starta kvalifikacija smo bili dobri zbog čega sam veoma srećan. Staza mi se veoma dopada i bilo je dobro što mi nije trebalo mnogo krugova da bih uhvatio ritam. Mark i ja smo odlučili da vozimo samo po jedan krug u trećem krugu kvalifikacija kako bi sačuvali set guma – otkrio je Nemac deo taktike.

Fetel sigurno ima najviše šanse za trijumf, naročito što će uz njega startovati i Veber što bi moglo da mu omogući da brzo stekne nedostižnu prednost. Sa drugo strane svima je u sećanju prošla godina kada su Fetel i Veber imali udes i pružili šansu Meklarenu da ostvari dvostruki trijumf baš u Turskoj. Ipak šef ekipe Kristijan Horner ne dozvoljava mogućnost da se ponovi prošla sezona.

Povezana vest:  FORMULA 1, Trka u Sočiju pod znakom pitanja

– Znaju šta se dogodilo prošle godine i naučili su lekciju – ubeđen je Horner. – Ovde su kako bi ostvarili najbolji rezultat za ekipu.

Sa treće pozicije krenuće Niko Rozberg koji je uspeo da nadmaši Luisa Hemiltona na samom kraju kvalifikacija. Mercedes je očigledno uspeo da skocka bolid za Tursku, obzirom da je i Mihael Šumaher prvi put u sezoni uspeo da se kvalifikuje u najboljih 10 i krenuće sa osmog mesta.

– Posle teškog starta sezone sve smo bliži vrhu. Uspeli smo da sačuvamo set guma što će biti važno za strategiju na trci – nada se Rozberg.

Meklaren je prvi put u sezoni bio nešto lošiji u kvalifikacijama. Čini se da poboljšanja bolida ekipe iz Vokinga još uvek nisu dali rezultat jer će Luis Hamilton startovati sa četvrte, dok Dženson Baton kreće sa šeste pozicije. Uprkos tome Hamilton je optimista.

– Nije baš pol pozicija, ali bolje išta nego ništa. Krećemo sa prljave strane staze, ali imamo šansu. Nismo daleko, ali Mercedes je uspeo da se popravi a ni Ferari nije daleko. Na ovoj stazi ima mesta za preticanje što je svakako dobro.

Ni Baton nije potpuno nezadovoljan šestim mestom jer se seća Vebera sa trke u Kini.

Povezana vest:  Baton: Moj bolid je nevoziv

– Šesto mesto nije sjajno, ali još uvek mogu da ostvarim dobar rezultat. Mark Veber je imao dobru trku u Kini iako je krenuo sa 18. mesta. Šteta je što ću startovati sa prljavog dela staze što bi moglo da stvori probleme pri ulasku u prvu krivinu, ali i danje imamo šansu – ne predaje se Britanac.

Između dva Meklarena na startu će sa pete pozicije krenuti Fernando Alonso iz Ferarija. Španac je uspeo da obezbedi solidno mesto na startu uprkos problemima sa hidraulikom tokom nezvaničnih treninga. Ni Felipe Masa nije imao previše sreće. Brazilac zbog mehaničkog kvara nije odvezao nijedan krug u trećem delu kvalifikacija i startovaće sa 10. pozicije.

– Očigledno smo još uvek daleko od pol pozicije, čitavih osam desetinki. Doduše u Kini smo bili sporiji skoro sekundu i po što znači da smo ipak useli da napredujemo – teši se Španac.

Vitalij Petrov iz Lotus Renoa GP ponovo je bio bolji od klupskog kolege Nika Hajdfilda, pošto će krenuti sa sedmog mesta dok je za Nemca rezervisana deveta pozicija.

Raspored na startu trke u Istanbulu garantuje da neće nedostajati vatre u Turskoj. Fetel važi za favorita zbog pol pozicije, ali u 58 krugova koliko će se voziti na stazi Istanbnul Park zaista svašta može da se desi.

Povezana vest:  NA STAZI SEPANG SUTRA SE VOZI VN MALEZIJE, Kako stići Bika?!

REZULTATI KVALIFIKACIJA ZA VN TURSKE

1. Sebastijan Fetel (Nemačka, Red Bul) 1:25,049 minuta, 2. Mark Veber (Australija, Red Bul) 1:25,405, 3. Niko Rozberg (Nemačka, Mercedes GP) 1:25,574, 4. Luis Hamilton (Velika Britanija, Meklaren) 1:25,595, 5. Fernando Alonso (Španija, Ferari) 1:25,851, 6. Dženson Baton (Velika Britanija, Meklaren) 1:25,982, 7. Vitalij Petrov (Rusija, Lotus Reno GP) 1:26,296, 8. Mihael Šumaher (Nemačka, Mercedes GP) 1:26,646, 9. Nik Hajdfild (Nemačka, Lotus Reno GP) 1:26,659, 10. Felipe Masa (Brazil, Ferari) nema vreme…

ŠAMPIONAT VOZAČA

1. Sebastijan Fetel (Nemačka, Red Bul)         68

2. Luis Hamilton (V. Britanija, Meklaren)      47

3. Dženson Baton (V. Britanija, Meklaren)    38

4. Mark Veber (Australija, Red Bul)  37

5. Fernando Alonso (Španija, Ferari)  26

6. Felipe Masa (Brazil ,Ferari) 24

7. Vitalij Petrov (Rusija, Lotus Reno GP)      17

8. Nik Hajdfild (Nemačka, Lotus Reno GP)  15

9. Niko Rozberg (Nemačka, Mercedes GP)   10

10. Kamui Kobajaši (Japan, Zauber)   7

11. Mihael Šumaher (Nemačka, Mercedes GP)          6

12. Sebastijan Buemi (Švajcarska, Toro Roso)           4

13. Adrijan Zutil (Nemačka,Fors Indija)        2

14. Pol di Resta (V. Britanija, Fors Indija)     2

EKIPNI PLASMAN

1. Red Bul       105

2. Meklaren     85

3. Ferari           50

4. Lotus Reno GP       32

5. Mercedes GP          16

6. Zauber         7

7. Toro Roso   4

8. Fors Indija   4