sebastian_vetel_japan_bolid

Fetel pobednik Velike nagrade Singapura

 

Aktuelni svetski prvak Formule Jedan i vozač Red Bula, Sebastijan Fetel pobedio je danas na trci za Veliku nagradu Singapura na stazi Marina bej i ostvario devetu pobedu u sezoni. Nemački vozač posle devetog trijumfa u sezoni moraće do kraja prvenstva da osvoji samo još jedan bod da bi odbranio titulu. Jedini konkurent Fetelu je Britanac Dženson Baton koji bi trebalo da pobedi na svih pet trka do kraja sezone da bi prestigao Nemca.

Vozač Red Bula krenuo je sa pol pozicije i nije ispuštao prvo mesto do kraja, a pratili su ga Baton i klupski kolega Mark Veber koji je posle nešto lošijeg starta na kraju uspeo da osvoji treće mesto. Loš start imao je i vozač Meklarena Luis Hamilton koji je zbog sudara sa Felipeom Masom bio kažnjen prolaskom kroz boks u koji je svraćao još nekoliko puta zbog problema sa vozilom.

Povezana vest:  Kubica ponovo pod nož

Masa je bio besan zbog tog kontakta na izlasku iz boksa i posle trke je bio uznemiren i ljut na vozača Meklarena. Ipak Hamilton je uspeo dobrom vožnjom do kraja trke da se popne do petog mesta iako je u jednom trenutku bio petnaesti, dok je Masa završio deveti.

Zbog sudara sa Serđom Perezom trku je u u 32. krugu morao da napusti i sedmostruki šampion sveta Mihael Šumaher koji je zakačio vozilo svog kolege i posle leta završio van piste a na stazu je izašao

sejfti kar.  On se sklonio sa staze u 36. krugu i Fetel je bio siguran na čelu ali mu se pred sam kraj trke primakao Baton koji je smanjio prednost Nemca na 1,7 sekundi ali nije uspeo da ga pretekne.

Povezana vest:  Fetelu pol pozicija na domaćem teren

-Ovo je bila sjajna trka od starta do cilja. U trenucima kada je bilo gusto zadržali smo smirenost i završili dan uspešno – rekao je Fetel.

On je rekao i da voli stazu u Singapuru i da je ona izuzetno zahtevna za vožnju zbog čega mu je posebno drago što je na kraju dana završio kao pobednik. Trka u Singapuru je jedina noćna trka u takmičenju Formule jedan.

Vozač Ferarija Ferenando alonso završio je trku na četvrtom mestu, Hamilton je bio peti a dobar rezultat ostvario je pilot Fors Indije Pol Di Resta koji je bio šesti.

Bodove su još osvojili Niko Rozberg iz Mercedesa na sedmom mestu, Adrijan Zutil (Fors Indija) koji je bio osmi, Masa (Ferari) deveti i Serđo Perez (Zauber) koji je bio deseti.

 

Rezultati VN Singapura:

1. Sebastijan Fetel (Nemačka, Red Bul) 1sat 59 min 06.757 sek

Povezana vest:  Hamilton najbrži na prvom treningu pred trku za VN Brazila

2. Dženson Baton (Velika Britanija, Meklaren) + 1.737 sek

3. Mark Veber (Australija, Red Bul) + 29.279

4. Fernando Alonso (Španija, Ferari) + 55.449

5. Luis Hamilton (Velika Britanija, Meklaren) + 1:07.766

6. Pol di Resta (Velika Britanija, Fors Indija) + 1:51.067

7. Niko Rozberg (Nemačka, Mercedes) + jedan krug

8. Adrijan Sutil (Nemačka, Fors Indija) + jedan krug

9. Felipe Masa (Brazil, Ferari) + jedan krug

10. Serhio Perez (Meksiko, Zauber) + jedan krug

Generalni plasman (vozači):

1. Sebastijan Fetel 309 bodova

2. Dženson Baton 185

3. Fernando Alonso 184

4. Mark Veber 182

5. Luis Hamilton 168

6. Felipe Masa 84

Generalni plasman konstruktora:

1. Red Bul 491 bod

2. Meklaren 353

3. Ferari 268

4. Mercedes 114

5. Lotus Reno 70

6. Fors Indija 48