f1_grand_prix_logo

FORMULA 1
Francuska spremna za povratak trke F1 2013
 
Velika nagrada Francuske koja će se vratiti u kalendar Formule Jedan 2013. mogla bi da privuče više od 70.000 gledalaca na stazu Pol Rikar u Kastejeu nedaleko od Tulona, rekao je danas Frans presu direktor te trke Stefan Kler. Francuska vlada saopštila je da je projekat „na dobrom putu“, i da se privode kraju „izrada studije izvodljivosti i finansiranje projekta“.
Trka za Veliku nagradu Francuske trebalo bi da se od 2013. održava svake druge godine naizmenično sa Velikom nagradom Belgije na stazi Spa Frankošamp.
-To bi bio veliki događaj, popularan i pristupačan, koji bi privukao publiku zahvaljujući zajedničkom javnom i privatnom finansiranju ujedinjenom u Grupi za javni interes – rekao je Kler.
Na stazi bi trebalo da se postave montažne tribine za oko 50.000 gledalaca. Osim njih publika će se smestiti i na 5.000 mesta postojećih tribina, a organizatori očekuju još 20 do 30 hiljada ljudi na padinama koje okružuju stazu.
Trke za Veliku nagradu Francuske održava se od 1907. a trka Formule Jedan poslednji put je vožena u toj zemlji na stazi Manjikur 2008. godine.
Povezana vest:  Raikonen: Uopšte mi ne nedostaje Formula 1