Jenson_Button_2012

FORMULA 1
Baton: Ne mogu da verujemi da smo toliko brži od Red Bulla
 
Po prvi put od Velike nagrade Evrope u Valensiji 2009. godine dva će vozača McLaren-Mercedesa krenuti u trku Formule 1 iz prvog reda.
Ishod je to kvalifikacionog treninga za prvu trku nove sezone, Veliku nagradu Australije u Melburnu, na kojem su Luis Hamilton i Dženson Batton pomeli konkurenciju.
Baton je bio najbliži najbržem Hamiltonu zaostavši za njim 15 stotinki sekunde. Red Bullovi piloti, Mark Veber i Sebastijan Fetel, za Hamiltonom su zakasnili 73 odnosno 74 stotinke.
-Vrlo sam iznenađen ovoliko prednošću pred Red Bullom. Ali, znamo da su Veber i Fetel uvek konkurentni i to nipošto ne smemo zaboraviti. No, uživamo u ovom trenutku i nadamo se sjajnoj trci u nedelju – rekao je Baton dok je Hamilton, 13. vozač u istoriji Formule 1 koji je probio granicu od 20 „pole-positiona“, dodao:
-Fantastičan je osećaj ponovno sesti u bolid i trkati se u Formuli 1, pogotovo kad na ovako neverovatan način uđete u sezonu. U ekipi su napravili velik posao pri nastojanju da nas dovedu do ove tačke. Iza sebe imamo nekoliko teških godina, ali nikada se nismo predavali.
Švajcarac u Lotus-Renaultu, 25-godišnji Roman Grosjen, ostvario je uspeh karijere zauzevši treće mesto na službenom treningu.
-Mali je broj ljudi verovao u mene u najtežim trenucima. Danas sam se vratio, skoro pa na sam vrh – rekao je.
Najviše problema od velikana na startu sezone imaju u Ferrariju. Fernando Alonso je završio na 12., a Felipe Masa tek na 16. mestu.
-Nismo dovoljno dobri. Moramo hitno promeniti stvari ukoliko želimo konkurisati za naslov ove sezone. Trebamo trenutnu reakciju – izjavio je novinarima Fernando Alonso nakon što je na drugom delu kvalifikacionog treninga izleteo u pesak i ostao bez vremena dovoljno dobrog za finale.
Iz Ferrarija se ljute na stjuarde koji Španca nisu pokušali izgurati nazad na stazu premda je Alonso neko vreme uspeo držati motor upaljen.
-Čekao je pomoć stjuarda. Oni nisu, međutim, učinili ništa – napisali su iz Ferrarija na svom twitter profilu.
Na kraju, nezadovoljstvo pokazanim na treningu pokazao je i aktualni dvostruki svetski prvak Sebastijan Fetel. Nemac je prošle sezone ostvario 15 čeonih pozicija na 19 službenih treninga. U subotu je na Albert Parku završio tek na šestom mestu.
-Napravio sam grešku u poslednjemu brzom krugu ali McLarene bez obzira na to ne bih dostigao. Napravili su Britanci velik iskorak tokom drugog i trećeg treninga. Ja sam morao biti bolji. Da nisam pogrešio, bio bih poziciju ili dve iznad.

 

Povezana vest:  Sledeća sezona Formule jedan počinje dve nedelje ranije