Nico_Rosberg_China_slavlje

FORMULA 1
Rozberg: Neverovatna pobeda i sjajan osećaj
 
Vožač Mercedesa Niko Rozberg pobedio je danas u trci za Veliku nagradu Kine na stazi u Šangaju i tako zabeležio svoju prvu pobedu u karijeri.
Drugi je kroz cilj prošao vozač Meklarena Dženson Baton, a treći je bio njegov timski kolega Luis Hamilton koji je posle trke preuzeo prvo mesto u plasmanu vozača.
-Neverovatna pobeda i sjajan osećaj. Dugo se spremala ova pobeda za mene i za tim. Dobar je osećaj i videti kakav smo napredak napravili. Nisam očekivao da budemo ovako brzi – rekao je nemački as posle prve pobede u karijeri.
Pobeda u Kini je prva za Mercedes od kako se vratio u takmičenje Formule jedan 2010. godine. Prethodni put Mercedes je bio najbži još 1955, u Italiji.
Rozberg je bio najbrži i na treninzima u Šangaju te je trku počeo sa prve pozicije koju je uspeo da održi svih 56 krugova, da bi u vremenu 1 sat 36 minuta i 26 sekundi prošao kroz cilj.
Sa 20,6 sekundi zaostatka usledio je Britanac Baton. Hamilton je bio treći sa još 6 sekundi zaostatka.
Trku je u velikoj meri obeležilo taktičko nadmudrivanje ekipa u zaustavljanju u boksu i promeni pneumatika. Rozberg je dva puta stajao da bi promenio gume, ali se to ispostavilo kao najboilja taktika pa je
Nemac posle slabih nastupa u Australiji i Maleziji iznenadio konkurente. Baton i Hamilton su po tri puta menjali gume.
Velika borba viđena je iza repa Mercedesa gde su se za drugu i treću poziciju borili asovi Meklarena i Red Bula.
Pobednik u Maleziji Fernando Alonso takođe je bio u borbi za visok plasman, ali je posle jednog kontakta sa bolidom Zaubera pao na devetu poziciju.
Fetel koji je držao treće mesto, nije izdržao u poslednji krugovima zbog potrošenih pneumatika, pa su ga obišli Hamilton i klupski kolega Mark Veber.
Baton je na drugoj poziciji imao priliku i da se bori za prvo mesto ali je na poslednjem zaustavljanu u boksu njegov tim tehničara napravio grešku što je odvojilo Britanca od borbe sa Rozbergom.
Rozbergov kolega i sedmostruki šampion sveta Mihael Šumaher je takođe bio brz na treninzima u Šangaju držao je drugu poziciju do prvog zaustavljanja u boks ali je posle greške mehaničara morao da odustane u 12. krugu.
Dobru rezultat za svoj tim Lotus zabeležio je Roman Grožan koji je završio trku na šetoj poziciji. Odličan rezultat u Kini imalu su i Južnoamerikanci iz Vilijamsa: Brazilac Bruno Sena bio je sedmi, a njegov kolega iz Venecuele Pastor Maldonado stigao je osmi na cilj.
Alonso je stigao deveti, a poslednji bod u Šangaju pripao je Kamuiu Kobajašiju iz Zaubera.
Posle tri trke u šampionatu na prvom mestu je Hamilton koji je sve tri trke završio kao trećeplasirani. Baton, pobednik iz Auistralije je drugi sa dva boda zaostatka dok je Alonso, koji je trijumfovao u Maleziji treći. Vozači Red Bula Veber i Fetel su četvrti i peti a Rozberg se pobedom popeo na šesto mesto.
Sledeća trk avozi se za Veliku nagradu Bahreina 22. aprila.

 

Povezana vest:  Alonso: Četvrto mesto je apsolutno zadovoljavajuće