baton_pehar_melburn

POBEDOM NA VELIKOJ NAGRADI AUSTRALIJE DŽENSON BATON POKAZAO DA SE BRZO PRIVIKAO NA MEKLAREN

Povratak džedaja

Hvala Bogu. To bi mogla da bude reakcija posle Velike nagrade Australije u Melburnu na kojoj je viđeno sve ono čega nije bilo pre dve nedelje na otvaranjeu sezone u Bahreinu. Na Albert Parku je ovoga puta zaista viđen „najbrži cirkus”.

U više nego uzbudljivoj trci pobedio je pomalo neočekivano branilac titule DŽenson Baton u svojoj drugoj trci za Meklaren, što je njegov drugi trijumf u Melburnu posle prošlosezonske pobede.

Međutim i Britanac je do pobede došao posle problema i odustajanja Sebastijana Fetela, kao i Alonso pre dve nedelje u Bahreinu.

Jaka kiša neposredno pre starta zakomplikovala je situaciju vozačima, ali je i obećavala mnogo uzbuđenja. Tako je i bilo.

Odmah na početku došlo je do „češanja” između Batona, Fernanda Alonsa i Mihaela Šumahera, da bi posle toga usledio i sudar u krivini broj šestu kome su učestvovali Zauberov vozač Kamui Kobajaši, Sebastijan Buemi iz Toro Rosa i Niko Hulkenberg u bolidu Vilijamsa, zbog čega je na stazu izašlo i sigurnosno vozilo.

Bez obzira na četvrtu poziciju sa koje je startovao, kao i neprijatnosti na samom početku trke Baton je ipak uspeo da prvi prođe kroz cilj. Ispostavila se kao ispravna njegova odluka da prvi ode na zamenu guma za suvo vreme s obzirom da je staza počela da se suši, a do pobede je došao sa samo jednim odlaskom u boks.

– Za mene je poseban osećaj pobediti na drugoj trci u novoj ekipi. Osećam se dobro došao u ekipi, ali mi je trebalo malo vremena da se prilagodim na bolid. Zaista ne znam šta da kažem, jer mi je teško da se izrazim rečima. Osećam da ovim izgrađujem samopouzdanje i nadam se da ćemo na sledećoj trci uraditi nešto slično – radosno je objašnjavao pobednik.

Odličan rezultat ostvario je osvajanjem drugog mesta Robert Kubica u Renou. To mu je prvi put da je završio trku u Australiji. Poljak je startovao sa devete pozicije, ali je posle kalambura na startu trke i završetka odlazaka svih vozača u boks u 11. krugu bio na trećoj poziciji iza Fetela i Batona. Do kraja je uspeo da iskoristi Fetelovo odustajanje za poziciju više na podijumu.

Povezana vest:  Raikonen: Povratak u F1?! Sve je moguće

– Na žalost Australija nikad nije bila srećna za mene. Svake godine sam bio veoma brz, a poslednje dve sam mogao da budem i na podijumu da nije bilo udesa. Da budem iskren niko u ekipi nije očekivao da ćemo završiti na podijumu i zbog toga mislim da je ovo za Reno i mene odličan rezultat – realan je bio Kubica posle trke.

Felipe Masa vratio je klupskom kolegi Fernandu Alonsu za preticanje na startu trke u Bahreinu. Brazilac je juče učinio isto i došao do svog najboljeg rezultata na Velikoj nagradi Australije osvojivši drugo mesto.

baton_sampanjac_australija– Ovo je fantastično. Moj najbolji rezultat u Australiji bio je šesto mesto. Ovo nije bila moja najbolja trka, ali sam sjajno startovao. Bilo je i nekih grešaka, ali drugo mesto je odličan rezultat jer je svaki bod važan u šampionatu, posebno zbog dešavanja u prošlosti – podsetio je Brazilac na izgubljenu titulu od Luisa Hemiltona 2008. za samo bod.

„Gospodin Baksuz” će sigurno postati nadimak Sebastijana Fetela iz Red Bula, ako se nastave pehovi mladog Nemca.

Kao i uBahreinu imao je Fetel pol poziciju, poveo je i bio veoma siguran u svojoj vožnji sve do 26. kruga kada je produžio jednu krivinu i završio na šljunku što je bio kraj njegove trke u Melburnu. Ispostavilo se da su problemi sa kočnicama prouzrokovali Fetelovo izletanje sa staze, što treba da zabrine sve u ekipi Crvenog bika jer u Bahreinu i Australiji pobede nisu prokockane zbog greške vozača već kvarova na vozilu.

Pobednik Bahreina Fernando Alonso juče je bio četvrti. I to je odličan rezultat jer je zbog duela na startu sa Batonom i Šumaherom kada se okrenuo na stazi, Nando sa trećeg pao na 18. mesto . Ipak, uspeo je da dođe do 12 poena i ostane prvi u generalnom plasmanu.

– Krenulo mi je veoma loše. Posle pada na 18. mesto, četvrtu poziciju slavim kao pobedu – iskren je bio šampion iz 2005. i 2006.

Vozač Mercedesa Niko Rozberg je, kao i pre dve nedelje u Persijskom zalivu, završio na petom mestu i osvojio 10 poena. Za mladog Nemca je možda još važnije što se pokazuje kao potpuno ravnopravan klupskom kolegi i sunarodniku Mihaelu Šumaheru koji je uspeo da dođe do jednog poena osvajanjem 10. mesta.

Povezana vest:  Bjankijevo stanje bez promene

Međutim, činjenica je da se, za sada, sedmostruki šampion slabije snalazi od mlađeg kolege, koji za razliku od njega ipak nema iza sebe trogodišnji odmor od Formule 1, mada je u Melburnu Šumaher posle izlaska sigurnosnog vozila na stazu pao na 20. mesto što je svakako otežalo dalji tok trke za njega.

Razloga za nezadovoljstvo osvojenim šestim mestom sigurno ima Luis Hemilton. Britanac je pokazao najbolju vožnju juče na Albert Parku uz mnogo rizika i preticanja.

Imao je Hemilton priliku da ugrozi Kubicu na drugom mestu posle preticanja Mase, ali je neko u timu iz Vokinga napravio grešku u proceni kada su šampiona iz 2008. povukli drugi put u boks u 35. krugu na promenu guma.

Ispostavilo se da je tim odlaskom u boks Hemilton nepotrebno izgubio vreme, naročito ako se uzme u obzir da su prva četvorica – Baton, Kubica, Masa i Alonso trku završili sa samo jednim odlaskom u boks.

Ipak, uspeo je Hemilton da nadoknadi zaostatak i približi se Alonsu i Masi, dok je iza sebe imao zahuktalog Marka Vebera iz Red Bula i u tom trenutku je izgledalo da će Španac teško odbraniti poziciju. Međutim, tri kruga pre kraja Alonso je kasno kočio u krivini pokušavajući da se odbrani od Hemiltona koji je bio prinuđen da uspori i na taj način iznenadi nespremnog Vebera koji je naleteo na Britanca posle čega su obojica izletela sa staze, ali su uspeli da završe trku. Veber je na kraju došao do devetog mesta.

Preostala dva vozača koji su došli do poena su Vitantonio Ljuci iz Fors Indije na sedmom mestu i veteran Rubens Barikelo u Vilijamsu na osmoj poziciji. Oba vozača su i u Bahreinu uspeli da dođu do bodova.

Kod novih timova opet su oba Virdžinova bolida završila trku pre kraja, dok je Karun Čandok iz Hispanija Rejsinga uspeo da kompletira trku, mada sa pet krugova zaostatka, a njegov klupski kolega Bruno Sena odustao je već u četvrtom krugu. Kod Lotusa Heiki Kovalainen imao je tri ktruga zaostatka, a Jarno Truli nije ni uspeo da startuje.

Povezana vest:  Hamilton pobedio u trci za Veliku nagradu Austrije

Posle vikenda u zemlji kengura utisak o Formuli 1 je definitivno mnogo bolji nego pre dve nedelje. Mnoštvo borbi za poziciju, preticanja, kao i uzbudljiv start kome je kumovala i kiša pre trke znatno su popravili očajnu sliku iz Bahreina, pa ostaje samo da svi sačekaju 4. april kada se vozi Velika nagrada Malezije na stazi Sepang u Kuala Lumpuru.

Rezultati Velike nagrade Australije

Plasman: 1. DŽenson Baton (V. Britanija, Meklaren) 1:33:36,531 (58 krugova), 2. Robert Kubica (Poljska, Reno) + 12,034, 3. Felipe Masa (Brazil, Ferari) + 14,488, 4. Fernando Alonso (Španija, Ferari) + 16,304, 5. Niko Rozberg (Nemačka, Mercedes GP) + 16,683, 6. Luis Hemilton (V. Britanija) + 29,898, 7. Vitantonio LJuci (Italija, Fors Indija) + 59,847, 8. Rubens Barikelo (Brazil, Vilijams) + 1:00,536, 9. Mark Veber (Australija, Red Bul) + 1:07,319, 10. Mihael Šumaher (Nemačka, Mercedes GP) + 1:09,391, 11. Haime Alguersuari (Španija, Toro Roso) + 1:11,301, 12. Pedro de la Rosa (Španija, Zauber) + 1:14,084, 13. Heiki Kovalainen (Finska, Lotus) + 2 kruga, 14. Karun Čandok (Indija, HRT) + 5 krugova.

Odustali: Timo Glok (Nemačka, Virdžin) u 41 krugu, Lukas di Grasi (Brazil, Virdžin) u 26 krugu, Sebastijan Fetel (Nemačka, Red Bul) u 25 krugu, Adrijan Zutil (Nemačka, Fors Indija) u 9 krugu, Vitalij Petrov (Rusija, Reno) u 9 krugu, Bruno Sena (Brazil, HRT) u 4 krugu, Sebastijan Buemi (Švajcarska, Toro Roso) na startu posle udesa, Niko Hulkenberg (Nemačka, Vilijams) na startu posle udesa, Kamui Kobajaši (Japan, Zauber) na startu posle udesa, Jarno Truli (Italija, Lotus) nije startovao.

Najbrži krug: Mark Veber – 1:28,358.

ŠAMPIONAT VOZAČA

1. Alonso (Ferari)        37

2. Masa (Ferari)           33

3. Baton (Meklaren)    31

4. Hemilton (Meklaren)           23

5. Rozberg (Mercedes GP)     20

6. Kubica (Reno)         18

7. Fetel (Red Bul)       12

8. Šumaher (Mercedes GP)     9

9. LJuci (Fors Indija)  8

10. Veber (Red Bul)   6

11. Barikelo (Vilijams)            5

ŠAMPIONAT EKIPA

1. Ferari           70

2. Meklaren     54

3. Mercedes GP          29

4. Red Bul       18

5. Reno            18

6. Fors Indija   8

7. Vilijams       5