Sebastian Vettel F1 IndiaFetel osvojio četvrtu uzastopnu šampionsku titulu u F1

Aktuelni svetski šampion Formule jedan, vozač Red Bula Sebastijan Fetel osvojio je danas četvrtu uzastopnu titulu, pošto je pobedio u trci za Veliku nagrade Indije u Nju Delhiju.
Fetel je do treće uzastopne pobede u Indiji, šeste uzastopne u sezoni i 36. u karijeri, došao za sat, 31 minut, 12 sekundi i 187 stotinki.
Fetel je tako postao tek treći vozač Formule jedan koji je osvojio četiri šampionske titule u nizu. Pre njega to je pošlo za rukom Huanu Manuelu Fanđu i Mihaelu Šumaheru.
Takođe, četvrtu uzastopnu titulu u konkurenciji konstruktora osvojio je Red Bul.
Drugo mesto na današnjoj trci zauzeo je vozač Mercedesa Niko Rozberg sa zaostatkom od 29,823 sekundi, a treći je bio Roman Grožan iz Lotusa sa 39,892 sekundi zaostatka.
Vozač Ferarija Fernando Alonso, koji se do ove trke borio sa Fetelom za šampionsku titulu, trku je završio na 11. mestu sa minut i 18 sekundi zaostatka za pobednikom.
Vozač Ferarija Felipe Masa zauzeo je četvrto mesto, peti je bio Serhio Peres iz Meklarena, a šesti Luis Hamilton iz Mercedesa. Bodove su još osvojili Kimi Raikonen iz Lotusa, vozači Fors Indije Pol Di Resta i Adrijan Zutil, kao i Danijel Rikardo iz ekipe Toro Roso.
Fetel je iskoristio pol poziciju i dobro startovao, a za njim je dobro krenuo i Masa, koji je u prvom krugu obišao Rozberga i Hamiltona I popeo se na drugo mesto.
Već u drugom krugu Fetel je morao u boks, pa je Masa preuzeo vođstvo. Nemac je iz kruga u krug dobro vozio i smanjivao zaostatak za vodećima, a u 29. krugu se vratio na prvo mesto, kada je njegov klupski kolega Veber otišao u boks na zamenu guma.
Tri kruga kasnije Fetel je otišao u boks i na stazu se vratio kao drugi, iza Vebera, koji je krug kasnije otišao u boks i nakon toga zauzeo treće mesto iza Rikarda. Fetel je posle sigurne vožnje, u 35. krugu stekao 12,7 sekundi prednosti u odnosu na Vebera.
Veber je u 40. krugu završio trku zbog problema sa menjačem.
Fetel je uvećavao prednost u odnosu na protivnike i sigurno je sačuvao do kraja, a u završniči trke za drugo mesto veliku borbu vodili su Raikonen i Rozberg. Vozač Mercedesa je u 53. krugu uspeo da pretekne rivala i od njega preuzme drugo mesto.
Grožan je u 56. krugu uspeo da pretekne klupskog kolegu Raikonena, a dva kruga kasnije, posle odlične vožnje, Peres je uspeo da pretekne Hamiltona i Raikonena i zauzme peto mesto.
Na kraju trke Fetel je pozdravljao gledaoce praveći „krofne“ svojim bolidom na stazi, nakon toga je poljubio vozilo, otišao do tribina I bacio rukavice u publiku.
Naredna trka vozi se 3. novembra za Veliku nagradu Abu Dabija.

Povezana vest:  Horner: Fetel će izvući pouke iz teške sezone