Lewis Hamilton BahrainHamilton pobedio u trci za Veliku nagradu Bahreina

Vozač Mercedesa Luis Hamilton pobedio je danas u trci Formule jedan za Veliku nagradu Bahreina.
Hamilton je trku na stazi Sakir završio za sat, 39 minuta, 42 sekunde i 743 stotinke. On je tako ostvario 24. pobedu u karijeri, čime se izjednačio sa legendarnim Huanom Manuelom Fanđom.
Drugo mesto zauzeo je njegov klupski kolega Niko Robzerg sa 1,085 sekundi zaostatka i to je druga uzastopna trka, posle one u Maleziji, da su dvojica vozača Mercedesa osvojila prva dva mesta.
Treće mesto zauzeo je Serhio Peres iz ekipe Fors Indija sa 24,067 sekundi zaostatka.
Danijel Rikardo iz Red Bula zauzeo je četvrto mesto, peti je bio Niko Hilkenberg iz ekipe Fors Indija, a šesto mesto zauzeo je četvorostruki uzastopni svetski šampion Sebastijan Fetel iz Red Bula. Bodove su još osvojili vozači Vilijamsa Felipe Masa i Valteri Botas, kao i vozači Ferarija Fernando Alonso i Kimi Raikonen.
Svetski šampion iz 2009. godine, vozač Meklarena Dženson Baton nastupio je u svojoj 250. trci u Formuli jedan i tako postao peti vozač kome je to pošlo za rukom, posle Rikarda Patrezea, Rubensa Barikela, Mihaela Šumahera i Jarna Trulija.
Hamilton je dobro startovao i već u prvoj krivini pretekao Rozberga, koji je krenuo sa pol pozicije. Na početku trke dobro su snašao i Fetel, koji se sa 10. popeo na šesto mesto.
U 15. krugu Rikardo je napadao šesto mesto, na kome je bio njegov klupski kolega Fetel, a putem radija ekipa Red Bula zatražila je od četvorostrukog svetskog šampiona da propusti Rikarda jer je brži, što je Nemac u narednom krugu učinio.
Rozberg je u tim trenucima dobro vozio, napadao je prvo mesto, u 19. krugu je pretekao Hamiltona, ali je Britanac uspeo sa unutrašnje strane da ga obiđe i vrati vođstvo.
U 20. krugu Hamilton je otišao u boks a Rozberg je preuzeo vođstvo, ali samo na kratko, pošto je posle odlaska u boks prepustio prvo mesto klupskom kolegi.
Fetel i Raikonen su vodili zanimljivu borbu za deveto mesto, Nemac je bio uspešniji, dok je Peres uspeo da bude brži od Mase, Botasa I Hilkneberga i u 28. krugu preuzeo treće mesto. Hamilton je u tim trenucima napravio osam i po sekundi prednosti u odnosu na Rozberga.
U 42. krugu na stazu je izašao „sejfti kar“, posle incidenta u kome je Pastor Maldonado udario u vozača Zaubera Estebana Gutijeresa, čije se vozilo posle kontakta okrenulo u vazduhu, ali se bezbedno spustilo na stazu. Meksikanac je nakon toga nepovređen izašao iz bolida i završio trku, a Maldonado je dobio „kreni-stani“ kaznu od 10 sekundi.
Bezbednosno vozilo je u 47. krugu izašlo sa staze, a Hamilton i Rozberg su odmah krenuli u borbu za prvo mesto, koje je Britanac ipak uspeo da sačuva. Baton je izgubio tri pozicije i pao na deveto mesto, što su iskoristili Fetel i Rikardo pa su zauzeli petu i šestu poziciju.
Do kraja trke Rozberg je napadao prvo mesto, ali nije uspeo da pretekne klupskog kolegu, a Peres je uspeo da odbije napade Rikarda za plasman na podijum.
Rozberg je zadržao prvo mesto u generalnom plasmanu sa 61 bodom, Hamilton je drugi sa 50, a treći je Hilkenberg sa 28 bodova.
Naredna trka vozi se 20. aprila u Šangaju, za Veliku nagradu Kine.

Povezana vest:  Hamilton želi pregovore o ugovoru sa Mercedesom po osvajanju titule