qatar 2022 logoKatar kupio organizaciju SP 2022.

Desetak dana pre početka svetskog fudbalskog prvenstva u Brazilu, Međunarodnu fudbalsku federaciju (FIFA) uzdrmala je velika afera nakon što je The Sunday Times objavio kako je Katar kupio SP 2022. podmitivši čelnike FIFA-e.
The Sunday Times je došao u posed tajnih emailova, pisama i dokaza o bankovnim transakcijama koji ukazuju da su vodeći ljudi katarskog fudbalskog saveza podmićivali zvaničnike FIFA-e kako bi podržali kandidaturu ove države. Uplate pokazuju kako je bivši katarski čelnik Mohamed Bin Hamam podelio 3,7 milona evra mita. Novac je pristigao na račune zvaničnika FIFA-e godinu dana pre nego što je donesena odluka o domaćinu SP-a.
Katarski fudbalski savez je negirao optužbe uz tvrdnju kako je Bin Hamam delovao samostalno i da nije imao podršku fudbalskog saveza te zemlje. Prozvani Bin Hamam, kao i članovi njegove porodice, nisu želeli da komentirišu pisanje Sunday Timesa.
Zanimljivo, FIFA je 2011. doživotno suspendovala Bin Hamam, koji je bio i predsednik Azijskog fudbalskog saveza, zbog podmićivanje glasača u izboru za predsednika FIFA-e. Bin Hamam je tada postao najviši FIFA-in zvaničnik osuđen za korupciju u 107 godina dugoj istoriji te organizacije. Kataranin je optužbe negirao tvrdeći da se radilo o uobičajenim poklonima.

Povezana vest:  Murinjo: Adebajor je najbliži Realu!