Dugogodišnji šef medicinskog tima Međunarodne fudbalske federacije (Fifa) Jirži Dvorak rekao je danas da je naglo napustio tu funkciju i da bi njegov odlazak mogao da utiče na programe koje je započeo.

„Nisam nameravao da napustim Fifu tako naglo“, naveo je Dvorak u saopštenju.

Dvorak je radio u Fifi 22 godine, a svetska kuća fudbala saopštila je 2. novembra da češki neurolog više neće obavljati funkciju šefa medicinskog tima. Dvorak je bio i predsednik medicinskog veštačenja i Centra za istraživanja.

Povezana vest:  Odigrane prve utakmice polufinala MOZZART kupa

On je nadgledao i programe Fife za prevenciju povreda i program za sprečavanje širenja bolesti.

„Oba programa su veoma efikasna i korisna za uštedu troškova“, rekao je Dvorak i naveo da se oseća odgovornim za „stotine saradnika širom sveta koje je motivisao da profesionalno sprovode preventivne programe“.

Dvorak je obezbedio da Fifa u Cirihu 2012. godine bude domaćin konferencije o potresu mozga i pomogao je organizaciju trogodišnjeg lekarskog kongresa Fife.

Povezana vest:  Real pobeđuje i bez Ronalda

Fifa je navela da još nije odlučila da li će preuzeti organizaciju budućih medicinskih događaja i da će uskoro doneti odluku o tome ko će zameniti Dvoraka, koji je bio zadužen i za antidoping program.

Dvorak je napustio Fifu posle odlaska nekolicine starijih funkcionera postavljenih za vreme sedamnaestogodišnjeg mandata Sepa Blatera.