neymar slavlje photo by FABRICE COFFRINI AFP

Fudbalska reprezentacija Brazila savladala je večeras u Sao Paulu selekciju Hrvatske sa 3:1 (1:1), u premijernoj utakmici 20. prvenstva sveta.

U drugoj utakmici A grupe sutra u Natalu od 18 sati po našem vremenu igraju Meksiko i Kamerun.

Večerasnji meč odigran je na stadionu Arena Korintijans pred oko 60.000 gledalaca, a sudio je Juiči Nišimura iz Japana.

Strelci: Nejmar u 29. i 71. iz penala i Oskar u 90+1 za Brazil, a Marselo (autogol) u 11. mnutu za Hrvatsku.

Žuti kartoni: Nejmar, Luiz Gustavo (Brazil), Ćorluka, Lovren (Hrvatska).

Brazil: Žulio Cezar, Dani Alveš, Tijago Silva, David Luiz, Marselo, Oskar, Paulinjo (od 63. Ernaneš), Nejmar (od 88. Ramireš), Luiz Gustavo, Hulk (od 68. Bernard), Fred.

Povezana vest:  Danijel Zibert sudi Zvezdi u Liverpulu

Hrvatska: Pletikosa, Srna, Ćorluka, Lovren, Vrsaljko, Perišić, Modrić, Kovačić (od 61. Brozović), Rakitić, Olić, Jelavić (od 78. Rebić).

Domaćin Mundijala nije oduševio na otvaranju, ali je ostvario cilj i pobedom krenuo u juriš ka šestoj tituli. Uspeh Brazila je zaslužen, međutim, izboren je uz mnogo napora, ali i sreće, jer Nejmar napravio preokret u završnici posle sporno dosuđenog penala.

Hrvatska reprezentacija pružila je sjajan otpor favorizovanom domaćinu i malo je nedostajalo da izbori bod. Igrala je bez respekta, a kada je povela autogolom Marsela, posle Olićevog ubacivanja lopte sa leve strane, bilo je jasno da „kariokama“ predstoji težak posao.

Povezana vest:  Katar obećao bolje uslove za radnike na izgradnji stadiona

Nejmar je ipak „smirio“ ohrabrene protivnike izjednačujućim pogotkom samo 18 minuta kasnije. Činilo se tada da će Brazilci uz podršku sa tribina brzo do vođstva, međutim, nije bilo ideje u njihovim redovima, retko koja šansa, pa su Hrvati znalački branili mrežu i povremeno opasno pretili.

Tek u završnici začula se pesma na Areni Korintijans u Sao Paulu. Japanski sudija Nišimura prestrogo je okarakterisao Lovrenovo zaustavljanje Freda penalom, a Nejmar je pogodio sa „bele tačke“, iako ga je golman Pletikosa „pročitao“.

Povezana vest:  Lalatović i zvanično novi trener Vojvodine

Dugo su Brazilci strepeli, Perišić je u 90. minutu imao sjajnu priliku za remi, ali je njegov šut blokirao najpre David Luiz, a potom i golman Žulio Cezar.

Olakšanje je stiglo u sudijskoj nadoknadi, kada je Oskar obezbedio trijumf šutem vrhom kopačke za dragocena tri boda domaćinu Mundijala.

U drugom kolu A grupe Brazil igra 17. juna protiv Meksika, a Hrvatska dan kasnije protiv Kameruna.

.

PHOTO: FABRICE COFFRINI/AFP