FUDBALSKA-LOPTARuski fudbal u problemima zbog nestabilne situacije

Ruski fudbalski klubovi suočavaju se sa velikim finansijskim problemima zbog sukoba u Ukrajini i pada rublje.
Vrednost rublje pala je ove godine za četvrtinu u odnosu na evro I trećinu u odnosu na dolar, zbog sankcija Evropske unije, zabrinutosti oko ukrajinske krize i pada izvoznih cena ruske nafte i gasa.
Probleme s novcem sada imaju i fudbalski klubovi, a najviše Rostov, koji je na jugozapadu Rusije, geografski najbliži ukrajinskoj krizi. Klub je prošle godine osvojio Kup Rusije, a sada se nalazi u zoni ispadanja.
Izvor blizak Rostovu rekao je agenciji Asošiejted pres da „igrači nisu primili platu četriri meseca, u julu, avgustu, septembru I oktobru“.
-Mislim da su u klubu rekli igračima da će dobiti platu sredinom novembra, što će biti kašnjenje od skoro pet meseci. To nije dovoljno dobro – rekao je izvor koji je insistirao na anonimnosti, pošto mu nije dozvoljeno da govori o situaciji u klubu.
-Mnogo novca, koji je trebalo da ode u fudbalski klub, od vlade, otišlo je izbeglicama u Rostovu i zbog toga je loša situacija u fudbalskom klubu. Nekoliko fudbalera moglo bi na zimu da ode iz kluba kao slobodni igrači ako budu neplaćeni – dodao je on.
Najmanje devet od 16 klubova iz ruske prve lige primaju deo ili sva sredstva od regionalnih vlada, dok su ostala tri u vlasništvu kompanija koje kontroliše država, kao što je Gasprom, koji finansira Zenit iz Sankt Peterburga.
Milijarder Leonid Fedun, koji je vlasnik Spartaka iz Moskve i jedan je od najvećih privatnih investitora u ruski fudbal, upozorio je na probleme sa kojima se suočavaju klubovi koji zavise od države.
-Troškovi su porasli za 50 procenata, a prihodi su ostali isti. Mislim da se pet ruskih klubova suočava sa velikim teškoćama, a pod tim mislim na finansiranje iz državnog budžeta – rekao je on.
Jedna od „žrtvi“ finansijskih problema ruskog fudbala je i selector reprezentacije Fabio Kapelo, koji nije primio platu od juna.
On je u januaru produžio ugovor sa ruskim savezom na još četiri godine, a mediji su spekulisali da je vredan 11 miliona dolara.

Povezana vest:  Ilić: Optimista sam, možemo do tri boda