FUDBALSKA-LOPTAUbuduće bez zadrške prilikom šutiranja penala

 

Komitet Međunarodne fudbalske federacije za pravila igre odlučio je da izvođači jedananesteraca ubuduće neće smeti da šutiraju sa zadrškom, a novo pravilo će se primenjivati već na predstojećem prvenstvu sveta.

U obrazloženju odluke navodi se da je iskustvo pokazalo da su golmani prilikom branjenja penala bili u neravnopavnom položaju, što je posebno do izražaja dolazilo u Brazilu.

Povezana vest:  FIFA donirala 300.000 dolara Novozelanđanima

-Gledali smo više snimaka na kojima se vidi da igrač priđe lopti, zamahne nogom u prazno i kada golman krene u jednu stranu, povuče nogu i šutira praktično u nebranjen gol. To svakako nije regularan način za postizanje gola – rekao je član Komisije Patrik Nelson.

Komitet je izvođačima penala ostavio mogućnost da zastanu dok trče prema lopti, ali kada stignu do nje i pokrenu nogu kojom šutiraju, moraju da izvedu udarac bez zadrške.

Povezana vest:  Inter već kontaktirao Spaletija da preuzme ekipu?

-Biće to trka sa vremenom, jer Svetski kup počinje za tri sedmice. Učinićemo sve da sudije, treneri i igrači na vreme i detaljno budu upoznati sa izmenom pravila, kako ne bi dolazilo do nesporazuma na utakmicama – rekao je generalni sekretar FIFA Žerom Valke.

Izmenom pravila predviđeno je da igrači koji kazneni udarac izvedu sa zadrškom dobiju žuti karton, a lopta pripada protivničkom timu.

Povezana vest:  Ferguson kritikovao Pogbu zbog odlaska u Juventus