giro-ditaliaTRKA KROZ ITALIJU

Druga etapna pobeda Farara

 

Amerikanac Tajler Farar pobednik je desete etape biciklističke Trke oko Italije, koja je danas u dužini od 230 kilometara vožena od Avelina do Bitonta.

Vođstvo u generalnom plasmanu zadržao je Aleksandar Vinokurov iz Kazahstana, koji i dalje ima minut i 12 sekundi prednosti u odnosu na drugoplasiranog Australijanca Kardela Evansa.

Farar je prvi ostvario dve etapne pobede na ovogodišnjem Điru zahvaljujuću izvanrednom sprintu u poslednjih par stotna metara.

Povezana vest:  Stević: Lakša staza a jača konkurencija na trci „Kroz Srbiju“ nego lane!

Današnja etapa imala je samo jedan manji brdski cilj treće kategorije, pa su vozači čitavo vreme bili u grupi. Dva pokušaja bega lako su neutralisana i sve je odlučeno u poslednjih hiljadu metara.

Tada su vozači počeli bukvalnko da se guraju da bi zauzeli što bolje pocije za spint, a najuspešniji u tome bili su članovi ekipe Garmin. Na čelo karavana probio se Džilijan Din, koji je nakon poslednje krivine pre cilja propustio klupskog kolegu Farara.

Povezana vest:  Kompanija Najk demantovala učešće u doping aferi

Tako je Amerikanac ostvario drugu etapnu pobedu, posle trijumfa u drugoj etapi u Utrehtu, i zadržao crvenu majicu kao vozac koji je sakupio najviše poena.

Sutra je na programu 11, najduža etapa na trci, koja će u dužini od 262 kilometra biti vožena od Lućere do Akvile, grada koji je prošle godine teško oštećen u katastrofalnom zemljotresu u kome je život izgubilo 308 osoba.

Rezultat desete etape 1. Tajler Farar (SAD) 5:49,14 2. Fabio Sabatini (Italija) 3. Džulijan Din (N. Zeland) 4. Robi Mekiven (Australija) 5. Robert Ferster (Nemačka) 6. Sebastijen Ino (Francuska) 7. Andre Grejpel (Nemačka) 8. Danilo Hondo (Nemačka) svi u vremenu pobednika

Povezana vest:  Hasanović 31. na "Sibiu turu"

Generalni plasman: 1. Aleksandar Vinokurov (Kazahstan) 38:59,00 2. Kadel Evans (Australija) +1,12 3. Vinćenco Nibali (Italija) +1,33 4. Ivan Baso (Italija) +1,51 5. Marko Pinoti (Italija) +2,17 6. Riči Porte (Australija) +2,26 7. Vladimir Karpet (Rusija) +2,34 8. Stefano Garceli (Italija) +2,47