logo_crvena_zvezdaZVEZDA U SAD

Neka se tradicija nastavi

 

Kad u subotu u 21 čas po lokalnom vremenu na „Tojota“ stadionu fudbaleri Crvene zvezde i francuskog Pari Sen Žermen započnu megdan za vredan trofej turnira u Čikagu, biće to svojevrstan duel dva velika kluba koji su u prošlosti trijumfovali u značajnim evropskim takmičenjima – crveno-beli 1991. Kup šampiona, a pariski „sveci“ 1996. Kup pobednika kupova.

U očekivanju ovog srpsko-francuskog derbija na tlu američke države Ilinois, koristimo priliku da Vas malo upoznamo sa istorijom našeg narednog protivnika.

Klub je, kao projekat uspešnih poslovnih ljudi, osnovan relativno skoro, 12. avgusta 1970. godine i, s obzirom da postoji „tek“ četiri decenije, predstavlja pravi fenomen francuskog, pa i evropskog fudbala. Recimo, u „zemlji galskih petlova“ pre pojave Pari Sen Žermena nikad se nije dogodilo da jedan klub krene iz najnižeg ranga takmičenja i stigne do Prve lige za samo četiri godine, što je ovom klubu uspelo već 1974. godine.

Povezana vest:  SP BRAZIL 2014, Grupa C: Nova pobeda Kolumbije za prvo mesto u grupi

Ideja osnivača bila je da novi klub nastavi tradiciju fudbalske „pariske magije“ koju su u prošlosti negovali Rasing i Red Star, a da se u tome uspelo svedoči i podatak da je PSŽ, kome je u grbu simbol „grada svetlosti“ – Ajfelova kula, po bogatstvu i moći treći klub u Francuskoj, odmah iza marsejskog Olimpika i Liona.

Recimo i ovo: naredni Zvezdin protivnik je uz marsejski Olimpik jedini francuski klub koji je osvojio neki evropski kup!

Kad smo već kod trofeja, „sveci“ u svojoj kolekciji imaju dve titule šampiona Francuske, osam pehara namenjenih pobedniku nacionalnog Kupa (poslednji 2010), tri puta su trijumfovali u Liga kupu svoje zemlje i po jednom osvojili Kup pobednika kupova, Superkup Evrope (oba 1996. godine) i UEFA Intertoto kup (2001).

Povezana vest:  Povređen navijač Partizana

Veličina jednog kluba je, naravno, i u imenima asova koji su nosili njegov dres. U prošlosti, najveće legende i miljenici Pariza bili su Argentinac Karlos Bjanki, francuski reprezentativac Luis Fernandez i jugoslovenski „čarobnjak sa Koševa“ Safet Sušić-Pape.

Kasnije, tokom godina, publika na „Parku prinčeva“ ovacijama je dočekivala i ispraćala čitavu galeriju velikih igrača: Alana Rošea, Davida Žinolu, Jurija Đorkaefa, Marka Simonea, Augustina Džej-Džej Okoču, Nikolasa Anelku, Hajncea, Pauletu, Sorina… a najveći ljubimci bili su joj Liberijac Žorž Vea, Brazilac Rai i, naravno, Ronaldinjo.

Bez obzira što u protekloj sezoni nisu opravdali visoka očekivanja, „sveci“ i sada imaju jak i homogen sastav. Najslavnije ime je Klod Makelele, tu je i Ludovik Žili, Gregori Kupe, a trener Antoan Kumbare računa i na Semija Traorea, Pegija Luindulu, bivšeg „partizanovca“ i reprezentativca SCG Mateju Kežmana, Morisa, Šantoma i sjajnog strelca Žiloma Oroa…

Povezana vest:  Ninković: Pobeda najvažnija

Svi oni su fudbalske „zvezde“ i „zvezdice“. Možda su zbog imena blagi favorit u duelu sa Zvezdom.

Ali, na našoj strani su „Nova energija“, divna Zvezdina publika i – tradicija. Sa Pari Sen Žermenom do sada smo igrali dva puta – 1979. u Parizu i 1987. godine u San Gracijaniju.

Oba puta bilo je 2:0 za Crvenu zvezdu. Prvi put Francuzima su „presudili“ Dušan Savić i Abid Kovačević, a osam godina kasnije – Bora Cvetković.

A, sad bi mogli Jevtić,  Bogdanović, Perović… Samo neka se tradicija nastavi!