Svajcarska_Football_World_Cup_1954SVETSKO PRVENSTVO – ŠVAJCARSKA 1954

 

Masovna tuča i prva razmena dresova

 

Brazilski fudbalski trener Zeze Moreira predvodio je selekciju Brazila na Mundijalu u Švajcarskoj, dok je osam godina kasnije na prvenstvu u Čileu, gde su “karioke” drugi put došle do šampionskog trofeja, reprezentaciju trenirao njegov rođeni brat Aimore.

Interesantno je da je Zeze uoči svetskog prvenstva u Švajcarskoj na klupi nasledio upravo Aimorea, kao i da je njihov treći brat Ajrton bio veoma uspešna trener, iako nikada nije nije bio šef stručnog štaba državnog tima.

Prvi put u istoriji Mundijala televizija je prenosila ceremoniju svečanog otvaranja i prvi meč na turniru. Na turniru u Švajcarskoj igrači su uveli praksu da po završetku mečeva razmenjuju dresove.

Po završetku četvrtfinalnog meča, koji je u fudbalskoj istoriji upamćen i kao “Bitka za Bern”, a u kome je Mađarska savladala Brazil sa 4:2, u svlačionici pobednika izbila je masovna tuča u kojoj su osim fudbalera, učestvovali i funkcioneri obe ekipe.

Povezana vest:  Reprezentativac Urugvaja Eguren prešao u Lacio

Frustrirani Brazilci nisu mogli da prihvate da će ponovo ostati bez šampionske titule, pa su pokušali da se fizički obračunaju sa Mađarima. Tuča je, prema rečima očevidaca, bila žestoka, a kao oružje, osim pesnica, igrači oba tima su koristili polomljene flaše, pa čak i kopačke.

Pojedini mediji kasnije su preneli da je najbolji igrač mađarskog tima Ferenc Puškaš, koji zbog povrede nije igrao protiv “karioka”, polomljenom flašom naneo duboke posekotine Brazilcu Pinjeiru, kao i da je najmanje jedan igrač pobedničkog tima doživeo klasičan nokaut i ostao bez svesti.

Kada se se strasti smirile, u bolnici je, na ušivanju, osim Pinjeria, završio i selektor sjajnog mađarskog tima Gistav Sebeš, kome su lekari morali da stave četiri šava.

U pohodu do finala Mađarska je na četiri utakmice postigla neverovatnih 27 golova, što je čak 18 više nego što je dala Engleska na svom putu do odlučujućeg meča na šampionatu 1966. godine.

Domaćin prvenstva Švajcarska ispala je u četvrtfinalu, iako je na meču sa Austrijom imala vođstvo od čak 3:0. Austrijanci su rezultat preokrenuli već u prvom poluvremenu, koje je završeno rezultatom 5:4 u njihovu korist, dok je nakon 90 minuta konačan skor bio 7:5 za goste.

Povezana vest:  Remi Partizana i ukrajinskog Metalista

Taj susret i danas predstavlja utakmicu sa najviše postignutih golova u istoriji Mundijala.

Reprezentacija Turske plasman na prvenstvo sveta obezbedila je zahvaljujući činjenici da je imala više sreće prilikom bacanja novčića. Turci su, naime, nakon pobede na svom i poraza u gostima, u Rimu morali da igraju “majstoricu” sa Špancima, a s obzirom da ni nakon 90 minuta nije dobijen pobednik, dilema o putniku na prvenstvo sveta, umesto u produžecima, rešena je žrebom.

Prema nekim izvorima sudbinu te utakmice razrešio je jedan italijanski tinejdžer bacanjem novčića, dok se u nekim izveštajima navodi da je dečak vezanih očiju izvlačio slamčice i tako doneo sreću Turcima.

U prvoj fazi takmičenja u četvrtoj grupi nadmetale su se reprezentacije Švajcarske, Engleske, Italije i Belgije i to je jedini put u istoriji svetskih šampionata da su se u jednoj grupi nadmetale ekipe samo sa jednog kontinenta.

Povezana vest:  Policija u Nišu privela 20 osoba, sprečeni neredi

Dvostruki svetski šampion Urugvaj tek na petom Mundijalu doživeo je svoj prvi poraz. U polufinalu, u meču koji mnogi smatraju za najbolji susret svih dosadašnjih svetskih prvenstava branioci šampionske titule, izgubili su, posle produžetaka, od Mađarske sa 4:2.

Južnoamerički tim bio je pobednik prvog i četvrtog nadmetanja za titulu prvaka sveta, dok je bojkotovao šampionate organizovane 1934. i 1938.

Dvojica učesnika spektakularnog polufinalnog duela između Mađarske i Urugvaja (4:2) Ferenc Puškaš i Hose Sanamarije osam godina kasnije na prvenstvu sveta u Čileu igrali su, ali sa dosta manje uspeha, za istu ekipu – Španiju.

Sa 5,38 postignutih golova po meču Mundijal u Švajcarskoj je najefikasniji od svih dosadašnjih. Fantastični mađarski tim na pet utakmica postigao je čak 27 golova, što predstavlja skor koji niko do sada nije uspeo da nadmaši.