svedska_FIFA_WORLD_CUP_1958SVETSKO PRVENSTVO – ŠVEDSKA-1958

 

Mundijal na kojem je zasijao Pele

 

Na fudbalskoj pozornici Mundijala u Švedskoj 1958. godine prvi put na međunarodnoj sceni zasijao je talentovani Brazilac Pele, koji je u godinama koje su nailazile izrastao u prvu istinsku zvezdu svetskog fudbala.

Osim sjajnog Pelea, prvenstvo sveta u Švedskoj obeležio je i prvi trijumf Brazila, izvanredni golgeter francuskog državnog tima Žist Fonten, kao i činjenica da je od prethodnih svetskih šampiona na Mundijalu nastupila samo Nemačka, koja je stigla do polufinala.

Državni timovi bivših svetskih šampiona Urugvaja i Italije nisu prošli kvalifikacije, ali su prvi put učešće na završnom turniru obezbedile selekcije ŠSR-a, Velsa i Severne Irske.

FIFA je i na ovom turniru menjala sistem takmičenja, a koliko su čelnici svetske organizacije lutali tražeći „idealnu“ formulu svedoči i činjenica da mnoge ekipe nisu bile upoznate sa pravilima i da je u toku šampionata štampan specijalni bilten, uz čiju pomoć je tumačen sistem takmičenja.

U veoma teškoj grupi, u konkurenciji sa Engleskom, ŠSR i Austrijom Brazil je bez većih problema stigao do četvrtfinala, dok je sovjetski tim, čiji je gol branio legendarni Lav Jašin, nakon baraž meča, u kome je pobedio „Gordi Albion_ sa 1:0, izborio plasman među osam najboljih.

Povezana vest:  Frankfurt slavio u Štutgartu, novi poraz Augsburga

Osim Engleza, koji su ponovo, treći put uzastopno na svetskim šamionatima, razočarali britansku sportsku javnost, slabe igre pružili su i timovi Argentine i Mađarske.

„Gaučosi“ su nokautirani u duelima sa Nemačkom (1:3) i Čehoslovačkom (1:6) i morali su kući znatno ranije nego što su planirali, dok je finalista prethodnog prvenstva Mađarska, takmičenje takođe završio u prvom krugu.

Ekipa koja je početkom 50-tih godina prošlog veka harala svetskim fudbalom, igrajući više od četiri godine bez poraza, raspala se nakon vojne intervencije ŠSR 1956, pa su u timu za švedski Mundijal ostali samo golman Đula Grošič, komandant odbrane Jožef Božik i golgeter Nandor Hidegkuti.

Mađari su igrali solidno, a bez plasmana u osminu finala ostali su tek nakon baraž meča sa Velsom, u kome su porazeni sa 1:0.

Plasman među osam najboljih u tom trenutku bio je maksimalan domet za Jugoslaviju, Vels, Severnu Irsku i ŠSR, a borbu za ulazak u finale nastavili su Brazil, Francuska, aktuelni šampion Zapadna Nemačka i domaćin Švedska.

Nakon minimalne pobede nad Velsom, koju im je golom u 66. minutu doneo 17. godišnji debitant Pele, Brazil je vrhunsku klasu pokazao u meču sa veoma opasnom Francuskom, čija je perjanica, osim Fontena, bio i Rejmon Kopa.

Povezana vest:  Verujemo u Poljsku i Ukrajinu

Vava, Didi i trostrku strelac Pele, u meču gotovo bez i jedne dileme, spustili su na zemlju „galske petlove“ i ponovo, posle pauze od osam godina i nikada prežaljenog poraza od Urugvaja na svojoj „Marakani“, stigli do meča za titulu svetskog šampiona.

Odlučujući duel sa Švedskom, koja je u polufinalu eliminisala svetskog prvaka Zapadnu Nemačku, Brazil je dočekao kao favorit, iako je protivnik imao ogromnu podršku sa tribina. Na stadionu u Sloni, pred skoro 55.000 gledalaca, što je za skoro trećinu više od predviđenog kapaciteta tribina, „karioke“ su dominirale, bez obzira na rano vođstvo protivnika, koje im je doneo Lidholm u 4. minutu.

Brazilci su, ne odustajući od svoje fudbalske filozofije, nastavili u prepoznatljivom stilu, kombinujući na malom prostoru, od noge do noge, i vešto kažnjavajući svaku grešku protivničke odbrane, brzo uspeli da se vrate u meč.

Snaga i upornost švedskih reprezentativaca nisu bili dovoljno dobri aduti za nadmudrivanje sa raspoloženim protivnikom, pa je na kraju Brazil slavio sa 5:2 i konačno, nakon pet neuspešnih pokušaja na turnirima na koje je dolazio kao jedan od favorita, stigao do šampionske krune.

Povezana vest:  LIGA EVROPA, Radović doneo pobedu Legiji

Slike uplakanog Pelea, kako jeca u zagrljaju saigrača nakon velikog trijumfa, predstavljaju možda i najbolje svedočočanstvo koliko je „kariokama“ bila bitna pobeda na Mundijalu i potvrda da su najbolji na svetu, ali i kakve su sve frustracije na njih ostavili neuspesi na prethodnim prvenstvima.

Reprezentacija Jugoslavije ni na ovom Mundijalu nije uspela da prebrodi četvrtfinale, a na putu ka plasmanu među četiri najbolja tima ponovo ih je zaustavila Nemačka.

„Plavi“ su, pobedom nad sjajnom Francuskom od 3:2 odlično počeli prvenstvo, ali su prednost nad trikolorima ispustili zahvaljujući nerešenim rezultatima sa autsajderima – Paragvajem i Škotskom.

Umesto da se za plasman u polufinale, kao prvoplasirani, nadmeću sa daleko slabijom Severnom Irskom, igrači jugoslovenske selekcije zauzeli su drugo mesto u grupi, pa ih je čekao novi duel sa neugodnim Nemcima.

Golom koji je Helmut Ran postigao u 12. minutu svetski šampion je stigao do nove pobede, a „plavi“, koji su uoči Švedske počeli proces podmlađivanja ekipe, morali su da sačekaju sledeće prvenstvo, kako bi i na Mundijalu stigli do polufinala, na koje kao da su bili pretplaćeni na Olimpisjkim igrama.