FUDBALSKA-LOPTAU Beogradu odata počast poginulima na stadionu Hejsel

 

U Beogradu je danas počela redovna sednica Stalnog komiteta za sprečavanje nasilja na sportskim događajima, na čijem početku je odata počast poginulima na stadionu Hejsel pre 25 godina.

Učesnici 30. redovne sednice minutom ćutanja obeležili su 25 godina od kada je u finalu tadašnjeg Kupa šampiona između Liverpula i Juventusa nasilje na tribinama stadiona Hejsel u Belgiji izazvalo smrt 39 osoba.

Povezana vest:  Masterkard produžio sponzorstvo UEFA Lige šampiona

Ta tragedija izazvala je brzu reakciju Saveta Evrope, koji je nedugo potom usvojio Evropsku konvenciju o nasilju i nedoličnom ponašanju gledalaca na sportskim priredbama, a naročito na fudbalu.

Tu konvenciju potpisala je 41 evropska država, a ona je tokom godina nekoliko puta dopunjavana da bi bila u skladu sa aktuelnim trendovima.

Belgijska ambasadorka u Srbiji, Deniz de Hauveren rekla je tom prilikom da je danas nezamislivo da se finale nekog tako velikog takmičenja održi na tako jednostavnim tribinama.

Povezana vest:  Infantino se nada da će žene u Iranu uskoro moći na fudbalske utakmice

-Uradili smo svi mnogo toga od tada. Nažalost, nasilje je i dalje prisutno. Može se reći da 98 odsto stvari koje mi radimo kada je u pitanju bezbednost na stadionima odnosi se na samo dva odsto gledalaca – rekla je De Hauveren.