svedska_FIFA_WORLD_CUP_1958SVETSKO PRVENSTVO – ŠVEDSKA 1958

 

Fontenovih 13 golova na šest mečeva

 

Na šampionatu u Švedskoj, slavni brazilski as Pele postavio je mnoge rekorde koji ni do današnjih dana nisu oboreni.

Legendarni golgeter je u istoriju svetskih šamionata ušao kao najmlađi osvajač šampionske titule, najmlađi strelac na Mundijalu i najmlađi strelac het trika. Kada je na meču sa Velsom postigao svoj prvi mundijalski gol, Pele je imao samo 17 godina i 239 dana.

Tek nakon takmičenja u Švedskoj, FIFA je donela odluku da organizaciju završnih turnira za titulu svetskog šampiona naizmenično poverava evropskim i američkim državama.

Prvi put u istoriji kvalifikacija za nastup na Mundijalu jedna utakmica nije završena. U duelu Kostarike i Gvatemale igrači gostujućeg tima, nezadovoljni suđenjem, napustili su teren u 66. minutu.

U kvalifikacijama za šampionat u Švedskoj Izrael je prve tri runde prošao, iako nije odigao nijedan meč. Izraelski rivali, Turska, Indonezija i Sudan iz političkih razloga odbijali su da izađu na teren, pa je FIFA donela oduluku da reprezentativci te zemlje moraju da odigraju plej of utakmice sa Velsom. U oba susreta Vels je pobedio sa po 2:0 i “vizirao pasoše” za Švedsku.

Žreb za prvenstvo sveta u Švedskoj prvi put je direktno prenošen na televiziji.

Povezana vest:  Mateus: Odbrane osvajaju titule

Golgeter francuske reprezentacije Žist Fonten u Švedskoj je postigao čak 13 golova na šest mečeva, što je skor koji niko do sada nije uspeo da nadmaši. Čuveni Brazilac Pele na svoja četiri mundijalska učešća postigao je jedan gol manje od francuskog napadača. Interesantno je da uoči turnira u Švedskoj Fonten nije bio član prve francuske postave. Mesto u prvom timu zauzeo je tek uoči početka turnira, nakon što se Rene Bilar povredio.

Osim efikasnog Fontena, za plasman Francuske na treće mesto u Švedskoj među najzaslužnijima je bio i sjajni ofanzivni vezista Rejmon Kopa.

Rođen u familiji poljskih imigranata, sa prezimenom Kopaševski, jedan od najboljih francuskih igrača svih vremena, pre nego što se definitovno posvetio fudbalu, neko vreme je radio kao rudar i na tom poslu je, u jednoj nesreći, ostao bez šake desne ruke.

Pobedom u Švedskoj Brazil je postao prvi i do sada jedini južnoamerički tim koji je pobedio na šampionatu u Evropi. Nijedna evropska ekipa nikada nije pobedila na turirima koji su organizovani van tog kontinenta.

Čuveni argentinski fudbaler i trener Giljermo Stabile bio je akter dva najveća argentinska debakla na prvenstvima sveta.

Na prvom šampionatu u Urugvaju 1930. Stabile je bio član tima koji je u finalu doživeo katastrofalan poraz od 6:1 od Urugvaja, a 28 godina kasnije kao selektor predvodio je “gaučose” u meču sa Čehoslovačkom, koji je završen identičnim rezultatom.

Povezana vest:  Kristić: Moramo da pobedimo Čukarički

Argenitna je u Švedskoj ispala već u prvoj fazi, pa su igrači morali da se suoče sa nezadovoljnim navijačima čim su se vratili u Buenos Aires. Više hiljada najogorčenijih simpatizera argentinskog tima sačekalo je igrače na aerodromu, gađajući ih trulim povrćem, smećem, flašama, upaljačima&

Na Mundijalu u Švedskoj debitovali su Brazilac Pele i Nemač Uve Zeler, jedini igrači koji su se u listu strelaca upisali čak na četiri svetska šampionata.

Reprezentativci Severne Irske rizikovali su da se suoče sa sankcijama matične fudbalske organizacije, pošto su prihvatili žreb i raspored odigravanja utakmica na Mundijalu, koji je predviđao da dva od tri meča prve faze takmičenja igraju u nedelju.

Čelnici Fudbalske asocijacije Severne Irske podsetili su članove državnog tima na pravilo da se mečevi ne smeju igrati nedeljom, koja je “sveti dan”, i zahtevali od njih da bojkotuju te utakmice.

Igrači su oštro protestvovali zbog pretnji koje su im indirektno prenete, pa su čelnici Saveza tek u poslenjem momentu popustili i dozvolili im da izađu na teren.

Povezana vest:  Rafael: Želim zauvek da ostanem u Junajtedu

Meč između Brazila i Engleske, odigran 11. juna 1958. prvi je duel u istoriji svetskih prvenstava koji je završen bez golova.

Na svakoj od prethodnih 116 utakmica postignut je najmanje jedan pogodak. Meč bez golova četiri dana kasnije odigrali su Vels i Škotska.

Švedski reprezentativac Guner Gren debitovao je za državni tim svoje zemlje 29. avgusta 1940, samo dva meseca nakon što se rodio Brazilac Pele, protiv koga je igrao u finalu prvenstva sveta.

Skoro pet meseci uoči šampionata u Švedskoj engleski fudbal preživeo je 6. februara 1958. veliku tragediju. Vraćajući se sa meča u Beogradu, protiv Crvene zvezde, avion sa fudbalerima Mančester Junajteda srušio se u Minhenu, a prilikom pada poginula su osmorica fudbalera i trojica članova uprave najpopularnijeg engleskog kluba.

Posledice katastrofe u Minhenu na Muniđalu u Švedskoj, osim engleskog, osetio je i škotski fudbal, pošto legendarni trener kluba sa “Old Traforda” Mat Bejzbi, zbog povreda nije mogao da predvodi državni tim, koji je uspešno vodio kroz kvalifikacije.

Na šampionatu u Švedskoj prvi i jedini put su nastupile sve četiri britanske reprezentacije. Iako su se Engleska, Škotska, Vels i Severna Irska takmičile u različitim grupama, nijedna od navednih selekcija nije uspela da stigne dalje od četvrtfinala.